Thursday, June 16, 2011

A feeling of exuberance !


Hey there. Salam.. 20 June ni aku akan berangkat ke MSU secara rasminya. Yeah! Memang excited. Based on ape yang tertulis dalam offer letter ni, I'm going to pursue my studies di India untuk Bachelor of Medicine and Bachelor of Surgery(MBBS), insyaAllah next year. Tapi tengok jugak result nanti. Pointer must be 3.50 and above la kan. MARA pulak tetapkan 13/15 kalau nak fly. Means that, 3 subjek utama kene dapat at least ABB. Haraplah tak susah sangat. huhu. Oh yeah, jumlah yang MARA kena support untuk foundation sahaja ialah RM23 320 termasuk yuran belajar,transport,accomodation,elaun sara hidup (RM430 tiap bulan) dan lain-lain. Baru 1 year foundation. Dah sambung MBBS nanti ratus2 ribu kot. And, duit tu tak boleh guna untuk tujuan lain (tau-tau je.) =.="


Persiapan untuk ke MSU? Oh, 85% done. Ade sikit-sikit barang yang tak beli lagi. And baju-baju semua dah sumbat dalam luggage. Baju-baju kurung and jubah dah hang. Ada dalam 15 ke 16 pasang macamtu lah. Tapi bawak 10 je kot. Bed sheets, pillow and pillow case dah ready dalam beg. And mostly barang-barang aku warna pink. Err. Tapi aku bukannya fanatik sangat dengan pink. Tapi dah barang tu warna pink je yang paling cantik, aku pun beli la..haha. I love purple, so much. tapi susah sesangat nak jumpe barang purple kat luar sana. grr. whatever. 


Aku tengok schedule orientasi, start 9am-9pm. Tapi taktau la kot-kot tu sekadar dalam jadual je. Biasalah, manusia ni suka buat jadual, nak ikut jadual punye lah payah (aku la tu! hihi). Orientasi macam biasalah seminggu je. I mean seminggu tu tak termasuk cuti dua hari tu la. Aku nak balik tiap minggu! HAHA. Gediknye. Kemungkinan aku akan tinggal kat Seksyen 15 Shah Alam. Ada student MSU (dak foundation medic mara jugak) kat sana cakap kat seksyen 15 tu tempat dia baru-baru and kedai-kedai tak banyak bukak lagi. Rumah macam apartment,ade 3 bilik. Dapur takde. Tapi washing machine,tv,katil semua tu ade la. Merana la kalau takde. TV tu pun dah cukup kot nak menghiburkan hati. Ececeh. Ayaaat tak bleh blah. =p


Senior kat situ cakap, MSU ni sangat-sangat-sangat aktif dengan aktiviti luar. Wah, I like that! Kenapakah? Sebab sekolah lama aku dulu tak aktif sangat aktiviti luar, lagi-lagi kalau melibatkan girls. Haduihh. So, kalau bakal uni aku ni sangat aktif, i'm sooooooo glad to hear that. Aku pun dah kenal2 beberapa student yang bakal wat foundation kat MSU under MARA and ade gak dak A-level MSU under JPA. Kitorang dah buat group sendiri kat FB! Ahakz. Group ni mostly pelajar tajaan MARA yang akan buat foundation medic kat MSU. So, kitorang baanyak la discuss pasal borang, pasal transport, accomodation, medical check-up and so on. Betapa excited nye kitorang kan? HEHE. 


Itu lah cirita nya. I really hope that I will pass the cut-off point yang ditetapkan oleh pihak MARA and MSU so that aku dapat fly ke India next year untuk sambung MBBS. I wanna go to India!! Ha, sebelum terlupa,aku ada 1 cite! Hari tu aku pegi kedai Singer (ala jenama letrik Singer,menawan keluarga bahagia tu) untuk beli iron. Iron tu macam best je, tak sabar nak pakai nanti. hehe. Owner kedai tu orang india..Dia tanya ibu aku:

Owner kedai : Ni anak student ke?
Ibu : Ha'ah..
Owner kedai : Belajar kat maktab ke? (maybe sebab maktab perguruan tu dekat dgn kedai dia)
Ibu : Eh tak lah. Dia nanti sambung belajar kat MSU,taun depan ke India buat medic.(amiiiiiiiin!)
Owner kedai : Oh,bagus. *pandang aku* nanti u pegi ke luar sana, minda u berkembang, bagus. *thumbs up*

Dia sambung lagi..

Owner kedai : India bagus. Bukan nak cakap kat sini tak bagus,tapi kat sini kurang sikit lah. Anak sedara saya ada 2-3 orang belajar medic kat sana.. U pegi la belajar sana, bagus.*angguk-angguk*

Lepastu kitorang balik umah. Aku  pun dah sengih-sengih. Dia promote negara dia, negara aku? Huhu. Sebenarnya dia nak cakap yang study abroad lagi bagus daripada study kat sini. Maybe sebab dia india, and dia puji negara india, so aku rasa agak..hurmm entah lah. Patriotik kot. hehe. Tak kisah lah, asalkan mesej dia sampai kat aku. India memang bagus pun wat medic, sebab practical sangat banyak kat sana. Already know that. ;p


Tapi kat Malaysia pun bagus gak,actually bukan senang nak sambung medic dalam negara. Kalau result time asasi K.O, jangan haraplah nak sambung medic dalam malaysia. Even 4-flatter pun dah berlambak skang. Pakcik aku cerita kat aku hari tu pasal anak kawan dia, dapat straight A's spm, n result asasi almost 4-flat kat PASUM. Tapi tak dapat sambung medic. Dia dapat kos IT ke sains komputer ntah. Tapi mestilah dia taknak kan course tu. Kesiannye! adeih. Result gempak. Study bagai nak gilak. Tapi tak dapat sambung medic, course pilihan dia. Kalau aku, menangis tak berlagu laaa. 


Last-last dia pakai agen sambung medic kat Mesir. Maklumlah,malaysia kan segalanya berlandaskan exam. And very strict. Tapi kat negara lain tak strict sangat. That's y ramai yang suka belajar kat oversea. Dapat tambah pengalaman, belajar berdikari, senang dapat keje and boleh melancong. Haa,fyi,student malaysia kat luar negara memang suka melancong! huhu. Aku sangat bersyukur dapat MARA ni. Thank you MARA! Aku rasa terjamin sikit masa depan aku. Hopefully I can do my very best to achieve what I wanna be selama ni. This is just a beginning. Perjalanan masih panjaaaaaaaaang. Cuz I'm still young! hehe. 


Err. enough merapu-meraban. It's time to go. Doakan kejayaan ku untuk menjadi seorang doktor muslimah berjaya dunia akhirat! amiiin. Semoga aku selamat sampai ke India taun depan untuk sambung MBBS. InsyaAllah, i'll do my best. wish me luck. daaa.

Sekian,wassalam.

Salam sayang,
Dr.Lurvians



15 comments:

  1. congrats dear, best of luck ;)

    ReplyDelete
  2. kak pah masuk MSU dulu.... tak aciiiiiii...



    *aku jelah tinggal kat rumah sekarang. semua classmate dah start belajar. sob sob*

    ReplyDelete
  3. ape pulak xaci nye. hahaha

    semoga sabar menunggu ek! KMB dah tak saba nak jumpa kau tu. hek3.

    ReplyDelete
  4. Salam.

    Saya sgt3 ter-inspired dengan cerita macam mana anda boleh jadi Doctor.
    Saya pun nak ikut jejak anda dalam kejayaan jadi doctor.

    Tapi saya nak tanya betul ke kalau saya ambil Bachelor of Medical Science kat MSU lepas tu saya boleh terus masuk ke tahun ke-3 MBBS?

    Sebab saya pun ingat nak buat macam yang perancangan diatas juga ambil medic.

    Tlg komen sikit.

    Boleh x cite macam mana saya nak sambung study yang sama macam anda.

    Smoga ALLAH merahmati dan memurahkan rezeki anda.

    Salam.

    ReplyDelete
  5. nnti jgn lupa melancong ke jepun er! aku leh jadi tour guide :D

    selamat jadi budak u! best giler~! ^^

    ReplyDelete
  6. iffah: haha okay okay. nanti jemmput kite kat airport auu. kakaka

    ReplyDelete
  7. H. :

    w'salam. thank you so much sebab sudi baca entry ni. hehe.


    'Tapi saya nak tanya betul ke kalau saya ambil Bachelor of Medical Science kat MSU lepas tu saya boleh terus masuk ke tahun ke-3 MBBS?'

    Pasal bachelor of medical sciences ni sy xsure sangat. Yg sy tau lepas amek foundation, then bleh amek bachelor of med sciences ni 3taun, lepas tu sambung MBBS 3taun je. Overall 7 taun.

    Tapi kalau dari foundation terus sambung MBBS lagi jimat masa kot. Foundation 1 year + MBBS 5 years. Jimat 1 taun.

    Sy wat yg fast track tu. Foundation + MBBS. Under MARA. Nanti awak boleh apply scholarship untuk sambung medic. Bila dah dapat scholarship nanti, u don't have to worry. Just follow the flow. :)

    Harap jawapan di atas membantu. goodluck k. :)

    ReplyDelete
  8. Thx Dr. hehe.

    Tapi saya nak tanya lagi boleh x?

    Harap x mengganggu.

    Kalau buat foundation apa subjek yang kita akan belajar nanti?

    Time kasih Dr.

    ReplyDelete
  9. most welcome.it's ok. xkisah pun. :)

    subjek tu sy xsure sgt. sebab sy lum stat blaja lagi. masuk pun blum lagi. huhu.

    Ape yg sy tau, nanti akan blaja Biology,Chemistry,Physics,Mathematics,Health Science and ada lagi la. sy pun xingat sgt. overall ade 16 subjek utk 3 semester. 1 subjek tu kite akan blaja skali je dlm 1 semester.

    nanti kalau sy dah mula blaja, i'm going to inform u apa subjek2 nya. okaii? ^_^

    ReplyDelete
  10. Kalau foundation xdapat 3.5 mcm mana ek?
    Tapi still 3 above la.

    Hbs tu mcm mana nak smbg mbbs?
    Hehe thx nak thu juga.

    Salam.

    ReplyDelete
  11. mmg tu standard kalau nak amek medic kene 3.5 above. klu x pass 3.5 , xbleh ar amek medic. kne amek course lain yg berkaitan dgn science. kalau under MARA, xdpt 3.5 above mmg xbleh fly. kmungkinan smbung dlm negara je tp tengok keadaan.

    ReplyDelete
  12. salam..
    afifah spm cndidts 2010 kan??
    afifah masuk MSU ble ek?cos sy baru jeh dpt twrn medic mara ke MSU ni..:D

    ReplyDelete
  13. w'salam..
    a'ah. spm candid 2010..
    dah masuk MSU da 20 june aritu dgn budak2 MARA lain. ade dalam 50 lebih..awk pun under MARA ke?
    welcome to MSU~ ;)

    ReplyDelete
  14. Akak, im going to msu 12 june ni. Haha tapi sambung mbbs local. Sedih sbb tahun ni medicine mara dah tak buat pegi bangalore. Good luck akak in your studies ;D

    ReplyDelete

Komeng jangan tak komeng. :)