Friday, December 18, 2015

Saat Lafaz Sakinah

video

Alhamdulillah.

Happy 3rd monthsary abang :)

Semoga jodoh kita berdua kekal hingga ke syurga. Tak main lah sampai hujung nyawa je. Hehe.

Love you,
Mrs Faris

Monday, November 16, 2015

Clinical year

Clinical year? What do you expect in clinical year? Actually if ikut system malaysia, memang rilex sikit tapi menyusahkan. Biasanya 3rd year major posting, 4tg year minor posting, final year major posting plus lagi 2 posting tambahan (sorry if im wrong!) Menyusahkan sebab apa tau, sebab major posting kite belajaq masa 3 rd year then masa final year we're going to forget everything we've learnt masa 3rd year sebab dah setahun tinggalkan major posting. Haha.

Okay, so now whats your preparation utk masuk clinical year.

First. Rajinkan diri.
Haha. Sebab korang akan rasa macam banyak masa sangat sebab 1 posting ada 11 minggu. Nanti bila dah minggu terakhir baru lah berdebar nak siapkan case write up lah logbook lah nak revise utk exam lagi. So..rajin2 kan lah diri study and try history taking n physical examination at least seminggu sekali or 2 kali. So that dapat biasakan diri. Sebab kalau baca theory sahaja without practicing, masa exam nanti kalau kena perform physical examination depan doctor, doctor boleh detect siapa yg biasa buat and yg x biasa buat physical examination.

Next. Mantapkan history taking and negative history. Negative history ni untuk rule out causes and complication apa2 disease yang kita suspect melalui chief complain dia. History taking ni kalau dah biasa buat lama2 jadi senang and smooth jeee.. Cuma nak rule out tu kita kena tahu theory dulu. So both must be balance to get a complete and perfect history.

Next. Practice physical examination dekat kawan2 dulu then try buat dekat patient. Sebab bila kita tak practice buat dulu, bila depan patient nnt takut kita nampak nervous and blur2 and nanti patient pun tak yakin nak bagi kita check dia. Lagi lagi kalau paediatric, mak ayah dorang kalau nampak mcm kita ni blurr2 je, nnt dorang tak kasi kite check anak dia. So be confident! (Walaupun sebenarnya tak tahu sgt pun. Hehe)

Lepas tu. Untuk vitals examination like pulse, BP, temperature, and resp rate. Kena tahu normal rate berapa. Kalau paediatric susah sikit sebab ada normal rate based on umur.

Then. Kalau ada ward round dengan doctor. Tengok macamana dia manage patient dia. Memang mula2 blur sikit. Kalau nama ubat tak paham tu la rajin2 lah google. Cuz masa exam doctor boleh je tanya ubat apa yang commonly used kat sini utk penyakit ni.

And lastly, jangan cari pasal dengan doctor. Cuz if u mess up with ur doctor, u mess up with ur exam too. Haha.

So all the best!

Bye bye.

Dr-to-be,
Puan 'Afifah

Friday, November 13, 2015

Bersangka baik.

Bismillah. Assalamualaikum. 

Just nak share 1 cerita yang aku rasa kita semua boleh ambil ibrah bersama. Nak dijadikan cerita, semalam aku nak buat sarapan untuk husband, nak bancuh air milo. Rak dapur ada kat belakang. So aku pusinglah ke belakang untuk amik serbuk milo. Sebaik sahaja aku selesai pusing ke arah rak dapur, tetiba ada bunyi meletup kat belakang aku. Aku toleh ke belakang, tengok ada benda pecah. Lampu pendaflour (tak tau lah eja betul ke tak ni haha). Lampu pendaflour dapur jatuh ke lantai rupanya and meletup. Yang bestnya (alhamdulillah) aku tak terkena langsung serpihan kaca yang berderai tu walaupun dia jatuh betul betul di belakang. Time tu memang tersentak kejap. Kalau lah aku tak pusingkan badan aku masa tu, aku yakin memang akan terkena lampu tu dari atas and boleh mencederakan kepala sebab benda tu meletup jugak. Takut sangaat!!!

Lepas tu, suami datang dapur tengok terkejut laa. Macamana boleh jatuh pun tak tahu.Suami pun terus amik penyapu tolong bersihkan. Hihihi.

Nak katanya, kalau Allah tak izinkan suatu musibah itu berlaku, ia memang takkan berlaku. Selalu lah reflect balik, contoh macam kalau 1 hari tu, kita lambat ke kelas sebab motor rosak, atau kunci tercicir ke whatsoever..Cuba lah bersangka baik..Mungkin kalau hari tu kalau Allah izinkan kita pergi kelas awal macam biasa, ada kemalangan akan berlaku kat kita. Mana tahu kan? Sebab Allah je yang tahu apa akan jadi masa akan datang. So, sentiasa lah bersangka baik dengan Allah. Allah kan berada dalam persangkaan hambaNya. Dengan ini, aku nak share 1 ayat drpd kitab suci al Quran kita, daripada surah at Taghabun surah 64 ayat 11.

"Tidak ada sesuatu musibah pun yang menimpa seseorang kecuali dengan izin Allah; Dan barang siapa yang beriman kepada Allah, niscaya Dia akan memberi petunjuk kepada hatinya. Dan Allah Maha Mengetahui segala sesuatu." (64:11)

Kahwin Masa Belajar? Yes or No?

Kawin kawin kawin.

Ohhoi. Ingat senang ke nak kawin. Haha. Macam macam benda kena settle kan. First of all, you have to ask your parents' permission. Maybe orang akan kata tak perlu pun restu mak ayah, selagi rukun dah cukup, boleh lah kawin. But as for me, restu ibu ayah tu la paling penting dalam hidup ni. Memang akan ada possibility untuk dorang tolak hasrat kita nak mendirikan rumahtangga lagi lagi masih belajar ni, tapi kita cuba la slow talk baik baik dengan parent. Jangan lah buat keputusan terburu buru. Sebab dorang lagi banyak pengalaman daripada kita. Diorang tahu lebih pasal hal perkahwinan. Kalau dorang tak kasi lagi, maknanya dorang belum nampak lagi kemampuan kita untuk berkahwin. So, jangan nak rebel tak tentu pasal. Macam aku dulu..aku pun memberontak jugak la bila ibu ayah tak kasi. Haha. Tapi lama lama..bila dah cool down sikit, cuba lagi pujuk parent. Explain betul betul kenapa kita betul betul nak kahwin. And at the same time, doa..doa supaya Allah izinkan bila sampai masa yang terbaik. Supaya kita jadi lebih tenang..

Kalau mak ayah tak izinkan jugak, kita tunggu..at the same time cuba pujuk lagi. InshaAllah kalau niat kita baik Allah permudahkan. Dorang bukan tak kasi, dorang cuma tak nak kita menyesal di kemudian hari sebab jiwa muda ni kan selalu buat keputusan terburu buru, kadang kadang dipengaruhi emosi, dipengaruhi rakan rakan sekeliling.

Bukan semudah yang disangka. Memanng dah berapa perigi air mata entah agaknya dah terkumpul dalam proses nak kawin ni. Banyak pahit manisnya. Tapi bila dah merasa nikmat kahwin muda ni, alhamdulillah. Its something that ive never exepected pun sebelum ni. Perasaan bersyukur yang teramat sangat sebab Allah bagi peluang untuk aku tambah pahala dengan berbakti kepada suami setiap hari(memandangkan suami sama tempat belajar kat sini hehe). Perkahwinan ni buat aku jadi lagi tenang. Tenang sangat. Susah senang ada suami di sisi. Suami pun banyak support and bagi semangat di kala tengah down. Hari hari study sebelah sebelah, tangan takleh duk diam nak pegang jugak tangan suami yang tengah study. Haha. Overly attached wife sangat.

Okay, next step is..improve diri. Yes, memang ada orang yang jenis "oh lepas kawin la nak jadi baik". No no no. Percaya lah, kalau nak kawin, cuba improve diri dulu. Bukan nak mintak jadi baik macam malaikat. Just cuba perbaiki diri se maximum yang mungkin. Supaya rumah tangga tak porak peranda disebabkan akhlak yang tak elok, atau disebabkan illmu yang kurang. Cubalah isi masa lapang dengan mencari ilmu agama especially. So that apa pun jadi, kita tak mudah terpesong. Cuba la join ceramah ceramah kat surau ke, usrah ke..atau rajin rajin tengok youtube nouman ali khan tu, at least.. nampak lah usaha nak perbaiki diri dengan menambah ilmui, and beramal dengan ilmu tersebut.

Macam aku sendiri, aku join usrah. Dah lama dah, beberapa tahun dulu. Usrah biasa biasa je. Tak extreme sangaat. Tak politic sangat. Sesuai la dengan jiwa ini. Seronok bila ada orang sekeliling bersama sama kita nak jadi baik. So, kita akan tend to push each other or support each other untuk berbuat apa yang patut kita buat sebagai hamba and khalifah. Bukan senang nak jumpa orang macamni. So sekali kita dah jumpa, jangan lah tinggalkan macamtu je. Mungkin tu je satu peluang Allah nak bagi untuk permudahkan kita memperbaiki diri.

Ok lah. Tu je lah. Penat menaip ni. Semoga hati hati yang membaca post ni, sentiasa mendapat petunjuk Allah, dimurahkan rezeki, dipermudahkan urusan. AMIIN. :)

Love,
Puan 'Afifah

Thursday, October 8, 2015

Happily married! -Faris&Afifah-



Bismillah. Assalamualaikum.

Rasa dah lama sangat tak update. Maklumlah dulu busy nak kawin, lepas kawin pun busy, nak pindah rumah, nak uruskan hal study di bumi india yang bertuah ini. Alhamdulillah banyak urusan dah selesai. Majlis nikah, reception and bertandang pun selamat semuanya. Walaupun tak banyak masa nak prepare utk wedding sendiri disebabkan tak banyak cuti tahun ni. Serba salah sangat sebab dah banyak menyusahkan parents. Allah sahaja yg mampu membalas. Sekarang ni pun dah selamat berada di India..di rumah baru bersama suami tersayang. Semoga makin bertambah usia perkahwinan, semakin bertambah barakah.

InshaAllah akan update pasal majlis kawin kite bila masa yang sesuai. Walaupun takde siapa yang nak baca pun takpe lah kite simpan buat kenang kenangan. Har har. Majlis dulu berlangsung dekat Dewan Taman Perwira Sikamat and belah lelaki Roof Garden Hotel Bukit Jelutong. Syukur semuanya berjalan lancar walaupun pengantin sampai lambat sikit. Haha. Masih terngiang ngiang lagi paluan kompang and lagu kompang dipalu perantin baru tu. Alahai. Nostalgia sangat ni. Okay lah. Sebagai teaser..kita serta kan sekali gambar kad kahwin febret kite. Hihi. Sekian wassalam.

Tuesday, May 5, 2015

Tips murah rezeki : Bersedekah

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera. Bismillah.

Hari ni penat sangat belajar pasal thalassemia and ECG. Kelas ECG tu lama sangat! It's a torture tahu tak. Dr Hyder ni kannn T.T Nak dekat 2 jam dia bercerita pasal ECG. Awal awal tu dia suruh kita lukis electrical conduction of heart ke amende tah ala yang ada SA node AV node lepas tu kena lukis arrow flow of electrical charge tu. Then kita hentam je la lukis apa yg kita tahu lepastu dia suruh lukis ECG wave and terangkan sekali. Nasib baik kita dah study pasal ECG malam tu. Fuh. Yg part suruh lukis axis tu susah tapi nasib baik kawan kat sebelah yg kena lukiskan. Aaa berdebar laa tak sukaa :(

Ok lah enough cerita pasal hospital. Sekarang ni nak cerita kisah pasal luar hospital. Rasanya ramai dah sedia maklum kan india ni ramai peminta sedekah dari pelbagai golongan seperti lelaki perempuan kanak kanak orang tua serta mak nyah pun ada. Okay india pun ada mak nyah tau jangan pandang sebelah mata tau tapi tak secantik malaysia punya la. Senang je nak jumpa peminta sedekah ni. Kat traffic light la especially. Awal awal dulu takut aa jugak tapi lama lama rasa best pulak sebab ye laa..bila orang dapat duit mesti ekspresi muka dorang bertukar jadi muka bahagia n gembira ye dok. So kita pun tumpang gembira sekali.

Kita selalu bagi sedekah sebab kesian kan. Nak tahu tak, keutamaan  sedekah sebenarnya kepada keluarga n kaum kerabat kita. Kalau tengok dalam al quran, kalau cerita bab sedekah mesti dia akan sebut keluarga dulu. Lepastu baru lah yg lain lain seperti orang miskin, orang yang meminta minta, orang yg bermusafir, hamba sahaya. Jadi utamakan lah keluarga kita kalau kita rasa nak sedekah tu. Bila ada lebih, barulah kita sedekah kat orang yg memerlukan. Kalau kita memberi dgn niat nak dapat redha Allah, kita takkan rugi apa apa pun sebab rezeki yg Allah bagi tu bukanlah sepenuhnya milik kita tapi ada je hak hak orang lain dalam tu. Jangan terlalu sayang sangat dengan duit yang kita ada. Dari perspective dunia, mmg kita akan nampak duit akan berkurang, tapi kita tak tahu Allah akan balas berlipat kali ganda mungkin bukan pada masa tu tapi bila bila yang tak disangka. N kita juga tak tahu Allah balas kebaikan kita dari segi apa. Mungkin dari segi pelajaran, kemudahan jawab exam, dimurahkan lagi rezeki.

Jadi jangan terlalu kedekut dengan rezeki yg Allah bagi kepada kita. Ada hak orang lain kat situ. Ingat tu! Ok lah dah cramp jari dan tanganku ini menaip. Nanti kita sambung lagi. Assalamualaikum :)

Lots of love from india,
Miss F

Friday, May 1, 2015

Wedding countdown :)

Assalamualaikum w.b.t dan salam satu ummah. 

Alhamdulillah syukur. Masuk je bulan 5 ni, maksudnya dah lebih dari 2 tahun setengah aku berada di bumi india ni. Bila blackout kat india ni dah tak rasa apa dah. K tipu. Merungut tu ada la sikit sebab panas cuma tak seteruk dulu la tiap kali blackout rasa nak nangis. Haha. N skg musim hujan kat india ni so selalu sangat blackout. Sekarang ni aku dah nak habis 3rd year MBBS. Almost there afifah almost there teruskan berjuang! *lap air mata kegembiraan* Tujuan asal tulis kat belog ni sebenarnya nak tulis pasal hari bahagia yg bakal menjelma bulan september nanti, insyaAllah. Countdown lagi 4 bulan je ni. Berdebar lah *lubb dubb*

So lets start !

DATE
Nikah and resepsi : 12 September 2015
Bertandang : 13 September 2015

VENUE 
Nikah : Rumah je
Resepsi : Dewan Sikamat, Seremban
Bertandang : Crystall Ballhouse, Bukit Jelutong

COLOUR THEME
Nikah : Off white or cream
Resepsi : Emerald green
Bertandang : Light brown / champagne
Family : Olive green
Girlfriends : Baby pink/pink pastel/soft peach
Deco bilik : Gold/beige/cream
Deco dewan belah perempuan : Mint green, white

Balik 2 weeks masa hujung bulan puasa nanti, banyak benda nak kena setelkan. Sebab last last minit la jugak parents setuju nak nikahkan kitorang this year. Cuti pulak terhad. Masa cuti puasa nanti la kena setelkan semua benda seperti : 
1. Tempah cincin
2. Fitting baju pengantin. Tangkap muat jela mana2 kat butik tu asalkan tak meleret n tutup aurat.
3. Catering n kompang ibu dah setelkan.
4. Doorgift 1000pax (tengah mencarik lagi ni.)
5. HIV test (ehh rasa awkward tetibe.hmm)
6. Borang nikah. (paling penting!)

Rasanya ni je lah kut yang penting. Hopefully takde benda yg ter miss la. Oh mak andam kita tak amik kot. Takut mak andam cat muka kita jadi hantu jepun. Tidak!!! k bai. Doakan kita! assalamualaikum. 

Friday, April 10, 2015

Fuh. Fuh. Belog berhabuk.

Assalamualaikum. Salam satu malaysia.

Ini lah pencapaian yg paling teruk as a blogger bertauliah di alam maya ini. Bertauliah ke masalahnya? *senyum senget sebelah* Tengoklah buktinya pada tahun 2015, berapa je entry blog yg ada kat sini. Betapa berhabuknya belog ini rasa mcm dah kena letak automatic wiper kat penjuru belog. K enuff merepek.

Sedar tak sedar dah almost 3 tahun duduk kat bumi india bertuah ini. Dah selamat habis posting medicine n surgery alhamdulillah. Paling best setakat ni posting surgery. Paediatrics baru masuk beberapa minggu rasa mcm disaster jugak la but still, rasa heaven sbb selalu nya boleh balik awal. Masa posting surgery dulu jangan haraplah nak balik sebelum kul 4.

Sedar tak sedar, dah lama jugak aku tinggalkan zaman foundation. Serious rindu. Bila ada yg tanya tanya pasal msu shah alam, rasa cam nak balik balik zaman foundation ! Untuk pengetahuan anda semua, sy amik foundation in medical science selama setahun di msu shah alam sebelum sambung ijazah mbbs di bangalore india. Jadi, sy tak berapa arif sgt pasal course lain. Maaf lah utk soalan2 yg tak mampu nak jawab T.T

Nanti nak update pasal trip korea masa cuti bulan march haritu. Tak menyempat nak hapdet. Busy lah paediatric ni bnyk nak kena study. Nak buat persiapan kawin lagi. Eh? Haha. K lah goodbye n assalamualaikum.

Mdm to be,
Dr. 'Afifah

Monday, February 9, 2015

Online shopping, nyah kamu dari sini!



Assalamualaikum!

Hello hello pinky. Haha. Eksaited baru tukar casing ipad. Warna dia lembut sangat rasa tak sesuai dgn jiwaku ini. Heh. Tapi i dont care nak beli jugak. Harga murah bak hang. 319 rupee sahaja. Kalau convert dalam RM18 gitu. Dah lah dia tolong delivery sekali. Free delivery ok. 

Haa itu lah one thing yg aku suka kat India ni, semua benda ada khidmat delivery. Online shopping punya website punyalah melambak. Aku siap download apps yg ada banyak2 online shop tu supaya memudahkan aku shopping dgn one click. Amboih. 

Bila dah hujung bulan..ha mula lah tanya diri sendiri "Mana la pegi duit elaun aku banyak banyak ni. Musykil musykil" Hmm tak payah nak musykil sangat lah kan. Haha. Minggu ni aku dah berazam utk tidak shopping online lagi. Dan aku nak masak setiap hari tak kisahlah busy cemana pun. Sekian itu shj azam baru minggu ni. Semoga berjaya! 

Oh btw, aku beli ipad casing ni kat LatestOne punya website. Terkeluar iklan kt newsfeed FB tangan aku gatal pi tekan. Nyampah. Nyampah tapi mahu. Haha. Okay its time for me to sleep. Tomorrow kena present seminar depan Dr Balaji. Wish me luck yaa! Assalamualaikum! 

Dr-to-be,
Miss F.