Monday, November 16, 2015

Clinical year

Clinical year? What do you expect in clinical year? Actually if ikut system malaysia, memang rilex sikit tapi menyusahkan. Biasanya 3rd year major posting, 4tg year minor posting, final year major posting plus lagi 2 posting tambahan (sorry if im wrong!) Menyusahkan sebab apa tau, sebab major posting kite belajaq masa 3 rd year then masa final year we're going to forget everything we've learnt masa 3rd year sebab dah setahun tinggalkan major posting. Haha.

Okay, so now whats your preparation utk masuk clinical year.

First. Rajinkan diri.
Haha. Sebab korang akan rasa macam banyak masa sangat sebab 1 posting ada 11 minggu. Nanti bila dah minggu terakhir baru lah berdebar nak siapkan case write up lah logbook lah nak revise utk exam lagi. So..rajin2 kan lah diri study and try history taking n physical examination at least seminggu sekali or 2 kali. So that dapat biasakan diri. Sebab kalau baca theory sahaja without practicing, masa exam nanti kalau kena perform physical examination depan doctor, doctor boleh detect siapa yg biasa buat and yg x biasa buat physical examination.

Next. Mantapkan history taking and negative history. Negative history ni untuk rule out causes and complication apa2 disease yang kita suspect melalui chief complain dia. History taking ni kalau dah biasa buat lama2 jadi senang and smooth jeee.. Cuma nak rule out tu kita kena tahu theory dulu. So both must be balance to get a complete and perfect history.

Next. Practice physical examination dekat kawan2 dulu then try buat dekat patient. Sebab bila kita tak practice buat dulu, bila depan patient nnt takut kita nampak nervous and blur2 and nanti patient pun tak yakin nak bagi kita check dia. Lagi lagi kalau paediatric, mak ayah dorang kalau nampak mcm kita ni blurr2 je, nnt dorang tak kasi kite check anak dia. So be confident! (Walaupun sebenarnya tak tahu sgt pun. Hehe)

Lepas tu. Untuk vitals examination like pulse, BP, temperature, and resp rate. Kena tahu normal rate berapa. Kalau paediatric susah sikit sebab ada normal rate based on umur.

Then. Kalau ada ward round dengan doctor. Tengok macamana dia manage patient dia. Memang mula2 blur sikit. Kalau nama ubat tak paham tu la rajin2 lah google. Cuz masa exam doctor boleh je tanya ubat apa yang commonly used kat sini utk penyakit ni.

And lastly, jangan cari pasal dengan doctor. Cuz if u messed up with ur doctor, u messed up with ur exam too. Haha.

So all the best!

Bye bye.

Dr-to-be,
Puan 'Afifah

No comments:

Post a Comment

Komeng jangan tak komeng. :)