Tuesday, December 28, 2010

who's fallin' in love

Quote untuk hari ini.

''Kalau kita sukakan seseorang, jangan beritahu si dia. Nanti Allah kurangkan rasa cinta pada-Nya dan Allah takkan bagi. Tapi luahkan pada Allah, beritahulah Allah. Allah maha tahu jodoh kita siapa. Dan siapa dia siapa kita.''

Menutup Aurat itu Seksi?

Apabila menyebut tentang menutup aurat, maka si penyebut biasa dikaitkan dengan gelaran ustaz, orang alim, orang agama dan sebagainya. Ia seolah menjadi satu frasa yang khusus untuk orang alim sahaja seolah-olah menyebut tentang sesuatu yang diajar didalam agama itu milik orang alim dan bukannya orang Islam.

Aurat dan seksi adalah dua perkataan yang mempunyai banyak hubungan dalam kebanyakan artikel dan penulisan seluruh dunia. Menyebut tentang aurat, pastinya perkataan seksi adalah lawan baginya. Begitu juga apabila menyebut tentang seksi, sudah pasti ia adalah perkara yang membuka aurat. Saya tidak boleh menafikan perkara tersebut. Itulah adalah perkara yang sekian lama bermain di benak semua orang.

Tapi pernahkah anda terfikir bahawa menutup aurat itu seksi? Bagaimana pula menutup aurat boleh menjadi seksi? Bukankah menutup aurat itu bererti menghilang status seksi?

Disinilah ingin saya sampaikan satu skop pandangan seksi terhadap mereka yang menutup aurat dan sebenarnya seksi inilah yang banyak menarik perhatian ramai lelaki tidak kira sama ada mereka mempunyai iman atau lelaki dari golongan 'buaya darat'.

Didalam kajian psikologi, lelaki sebenarnya mempunyai nafsu fantasi lebih kepada wanita yang menutup tubuh berbanding yang membuka dan mendedahkan aurat. Mengapa ia terjadi sedemikian?

Ini adalah kerana sesuatu yang sukar dilihat,tersembunyi atau diperolehi adalah sesuatu yang berharga. Kerana itu kebanyakan blog atau web yang menggunakan topik wanita muslim bertelanjang sering mendapat respon daripada lelaki bukan Islam dari seluruh dunia. Tetapi selalu yang dipaparkan ialah gambar daripada model yang berpakaian ala Islam kerana hakikatnya wanita muslim sejati tidak akan berbuat demikian.

Cuba kita singkap betapa komuniti yang sudah tegar dan agak biasa dengan situasi wanita yang membuka aurat menganggap wanita muslim mempunyai aset yang bernilai kerana menyimpan keindahan kecantikan fizikalnya hanya kepada yang berhak.

Ia sebenarnya adalah konsep nilai yang ada pada amalan itu sehingga amalan menutup aurat yang samasekali berlawanan dengan seksi itu, dianggap seksi pada kelasnya yang tersendiri.

Lelaki barat atau bukan Islam sebenarnya manusia biasa seperti lelaki Islam. Mereka punyai nafsu dan perasaan. Nafsu mungkin menyeronokkan mereka melihat gadis-gadis mereka berpakaian seksi tetapi jauh di sudut hati ada perasaan cemburu bila gadis yang sudah menjadi kekasih atau isteri dipuji orang kerana keseksiannya.

Konsep Islamophobia sebenarnya banyak menutup mulut lelaki bukan Islam di seluruh dunia mengakui bahawa wanita muslim adalah wanita yang paling seksi di dunia. Ini adalah kerana amalan menutup aurat itu begitu istimewa kepada pemilik wanita itu iaitu suaminya kerana hanya dia seorang yang berhak menikmati keseksian isterinya.

Sedar atau tidak, seksi yang ditafsirkan pada mata kepala sedia ada adalah hanya satu perkara yang menarik perhatian berasaskan nafsu. Berbeza dengan seksi dalam ertikata Islam iaitu menarik perhatian seorang lelaki kepada perempuan itu dalam ertikata yang lebih meluas meliputi maruah, ketaatan, kesungguhan memelihara aurat, memelihara kecantikan untuk hanya yang berhak dan sebagainya.

Tiada bezanya tentang perempuan yang menutup aurat dan membuka aurat dari segi fizikal. Mereka tetap berambut, bertangan, mempunyai mata yang cantik, kulit yang tersendiri dan sebagainya. Kecantikan itu tetap sama, sama ada mereka menutup atau membuka aurat. Tetapi nilai itu yang membezakan mereka. Menutup aurat memang susah dan bukannya perkara mudah. Jauh di sudut hati wanita menutup aurat itu, ingin menayangkan kecantikan mereka kerana wanita seksi sering mendapat perhatian. Kerana itulah melawan nafsu dan keadaan itu adalah susah. Kerana itulah juga wanita menutup aurat itu sebenarnya melatih diri menjadi seorang yang sabar, berpendirian, tabah, bermaruah dan tekun kerana kesungguhan melaksanakan perintah Allah ini serta melawan kehendak nafsu sendiri dan nafsu orang lain.

Allah itu Maha Bijaksana. Apabila seorang gadis terlalu cetek pemikirannya mengeluarkan kenyataan sukar untuk menarik perhatian lelaki sekiranya berselubung berbanding memperlihatkan sedikit kecantikan wanita, maka mereka tidak dapat melihat, tarikan itu umpama gula yang menjemput semut. Habis gula semut pun hilang.

Berkasih-kasihan adalah perkara yang datang dengan tanggungjawab. Apabila tarikan yang diberi memperlihatkan tanggungjawab seorang wanita memelihara kecantikan diri dan agama, maka umpan itu ikannya ialah seorang lelaki yang mahukan pasangan yang bertanggungjawab menjaga maruah dan kecantikan keluarga.

Menutup aurat hakikatnya adalah iklan terbaik bagi wanita untuk memperoleh lelaki sedemikian rupa. Soal sikap adalah perkara kedua. Ada yang mengatakan tidak semua wanita membuka aurat itu jahat. Itu adalah hakikat yang benar.

Membuka aurat bukan menggambarkan seorang itu jahat kerana tidak kurang wanita yang menutup aurat yang berhati busuk. Itu adalah soal hati. Tetapi seorang wanita yang baik hati dan menutup aurat itu lebih dipandang mulia kerana mempunyai pakej yang lebih lengkap.

Sepertimana makanan yang terhidang di atas meja tidak bertudung saji, ada kemungkinan lalat datang menyinggah. Pada pandangan mata, mungkin makanan itu telah dicemari lalat. Berbeza dari makanan yang bertudung saji, akan memberikan lebih keyakinan kepada orang untuk menjamahnya.

Usahlah dibangkitkan persoalan adakah wanita menutup aurat itu semua baik, kerana hakikatnya mereka telah membuat kebaikan dengan mentaati perintah Allah.

Tanyalah diri, mengapa aku boleh berbuat baik kepada manusia tetapi sukar untuk berbuat baik kepada Tuhan. Samalah juga jika kita melanggar lampu merah di jalanraya.Bukan semua yang melanggar lampu itu jahat dan bukan semua yang mengikut peraturan itu baik. Namun melanggar peraturan itu tetap satu perkara yang salah. Wallahu'alam.

- Artikel iluvislam.com

Thursday, December 23, 2010

Cuti sekejap boring, cuti lama pun boring jugak ke..

Assalamualaikum w.b.t
Belakangan ni saya rasa amat bosan tinggal di rumah tanpa kerja, tanpa tujuan dan hala tuju hidup.
Lain lah, taun lepas. Ada jugak lah buku akademik yang nak di 'study'..
Tapi aku ann dah abeh SPM , ta taw la nak hidup macamne skang.
Aku na cari keje . Ok, cuba tengok senarai kerja yang dicadangkan oleh orang sekeliling saya.

  • Pembantu sekolah tadika yang sederet dengan umah aku.
  • Pembekal kuih-muih kepada makcik yang jual nasi lemak.
  • Distributor. Tak tau nak distribute ape..
  • Promoter. (segan la jadi promoter. hauhua..)
  • Cashier.( gaji oke, tapi kena balik malam. adeihhh.)
  • Guru tusyen sementara
  • Salesgirl. (dah reject awal-awal.)
Rasanya ada banyak lagi. Tapi tak ter'list' plak.
Betul ke aku ni nak keje ni? Adoiiyai.
Ta taw laaa.

Hah. aKU baru je dapat tau pasal kisah silamku . Yg aku sangkakan 1 penipuan ,tapi senanya it really happened.
Susah nak percaya, tapi dah orang terdekat dia cakap camtu, so aku yakin betol punyee.
Cuma aku kecewa. Sebab dia telah menghancur remukkan hati seorang perempuan.
Grr. Hate him.
So very much.
K, I'm done.
Lepas ni nak gi jog.
Huhh? Jogging kul 3 pm. Sounds weird, tapi baru ar adventure kan.
Ahaha. Okie, dAa. wassalaam.

"BIARKAN AKU JATUH CINTA"

Lurvians.

Tuesday, December 21, 2010

Oh Tidak!

Assalamualaikum.
Hari ini saya pergi 1 tempat. Hehe. Di situ saya jumpa BFF saya.
Kami berborak-borak mengenai isu semasa.
I mean, isu semasa adik sedare die.
Semalam saya jadi chaperone.
First time, and saya rasa berdosa sangat kerana tak mampu nak mencegahnya.
TAK MAMPU sangat-sangat.
Yang saya terkilan, lelaki tersebut telah memegang tangan perempuan itu!
YA ALLAH, berikan mereka petunjuk dan hidayahMu.

إِنَّكَ لَا تَهْدِي مَنْ أَحْبَبْتَ وَلَكِنَّ اللَّهَ يَهْدِي مَن يَشَاءُ وَهُوَ أَعْلَمُ بِالْمُهْتَدِينَ


Sesungguhnya engkau (wahai Muhammad) tidak berkuasa memberi hidayah petunjuk kepada sesiapa yang engkau kasihi (supaya ia menerima Islam), tetapi Allah jualah yang berkuasa memberi hidayah petunjuk kepada sesiapa yang dikehendakiNya (menurut undang-undang peraturanNya); dan Dia lah jua yang lebih mengetahui akan orang-orang yang (ada persediaan untuk) mendapat hidayah petunjuk (kepada memeluk Islam).

(Surah al-Qasas ayat 56)

Aku kecewa jugak. Lelaki tu pelajar. And seorang naqib. Muka baik. Walaupun kita shouldn't judge a book by its cover, tapi aku memang tak boleh la bila jumpa budak muka baik, mesti aku dah copp dia baik. So ,once dia buat things yang luar jangkaan, i was just couldn't accept it.

Nauzubillahiminzalik. Moga dijauhkan mina zunub wa ma'asi. :)

Lurvians.


Monday, December 20, 2010

Darul Quran

Tempat aku ditemuduga.
Darul Quran, tempat yang sangat menenangkan..

Assalamualaikum. Darul Quran. Sebut je nama tempat tu pun aku dah gerun. Nak hafal 30juzu' al-Quran dalam masa yang singkat bukanlah sesuatu yang mudah. Aku pernah mendapat tawaran temuduga untuk ke DQ. Pada mulanya, aku memang terkejut dan risau bila dah dapat tu. Then, kat sekolah dapat tau yang ramai kawan-kawanku yang apply DQ tak dapat offer temuduga tu. Aku pun rasa serba salah. I should be sooo grateful atas tawaran tersebut. Tarikh temuduga ialah 15 November 2010, just 1 week b4 SPM. Memang cuak. My deskmate, Ain pun dapat juga tawaran, tapi tempat temuduga dia kat SMKA KL, aku pula kat DQ,selangor.

15 hb tu, my parents amek cuti nak hanta gi temuduga kat DQ. Kat sana, aku kena jumpa 3 orang panel, sorang panel DQ, 2orang lagi panel UIA. At first,pegi kat bilik yang telah ditetapkan. Kat situ aku jumpa panel DQ. First impression, muka beliau garang dan menyeramkan. Huhu. Siyes. Memang cuak. Tapi wat derkk je lah.. Aku datang nak kena interbiu ,bukan nak tengok orang garang ke tak. Aku kenal hafal 1 page AQ dalam masa 1 jam. Dan aku terlajak beberapa minit. Tu pun sebab aku nak tunggu my turn. Alhamdulillah, proses menghafal berjalan lancar, cuma ada la tersekat-sekat siket.

Dah tu, aku gi kat bilik lain, tunggu turn nak jumpa panel UIA.Sementara menunggu tu, ada sorang pelajar tegur. "Dari skola mana?" aku pun jawab "SHAMS." Dia tanya lagi "kenal insyirah?" Aku angguk, " kenal, tapi die dah pindah KISAS. Awak sekolah mana?" Dia ketawa lepas tu dia kata," KISAS lahh." Huhu. Ye kea. Pastu aku pun ketawa la sekali. =.="

Panel UIA due2 perempuan. Tapi seriously sporting gile. I've to speak eng. Memang grammar tunggang langgang but i dun care asalkan self-confidence tu ada. Salah sorang panel tanya ,"Introduce urself pls." Aku pun bebel la pasal nama, skola mana. Dia tanya course apa nak amek. Aku pun gitau la,first choice medic, 2nd : pharmacy, and 3rd: bioscience. Then dia refer kat result trial aku. Ade la aku dengar dorang bincang, "yang ni boleh naik A+ ni." wahh, happy betul mendengarnya. Tapi tak sure subject ape dorang cakap tu. :D Last sekali 1 of them tanya, "kalau rating la pasal program ni, u nak bagi berapa? per 10." and i confidently said, "10." One of them said, " good. I like!" Die senyum and aku pun sengih2. Pastu dah habes tu aku salam dua2 panel UIA tu and keluar dari situ dengan perasaan yg sangat lega.

15 Dis dapat result DQ. Aku gagal. Tapi aku puas hati sebab dah ada experience ditemuduga, kena speaking lagi. Nanti nak kena interview jpa or mara takde lah cuak sangat. Hee.

Alright. Time's up. G2G. Daa~ Wassalam.

Lurvians.

Couple berlandaskan Islam??

Sunday, December 19, 2010

Carta IKIM.fm :)

CARTA NASYID IKIM.FM 19/12/10 (Minggu 92)
1. Nurul Iman – Rabbani (-) (8)
2. Kejora Sinar Zaman – Rabbani (-) (22)
3. Yang Ku Cari – In Heart (+6) (7)
4. Cuba – Aidil (-1) (6)
5. Andai Ku Pergi – Mirwana (+5) (6)
6. Aman – Far East (-) (6)
7. Tika Masanya – Mirwana (feat Hujan) (+1) (24)
8. Kerana Doa – Nowseeheart (-4) (2)
9. Cinta Terakhir – Aiman (lagu baru) (1)
10. Bersua Denganmu – Nur One (lagu baru) (1)

Pencalonan Baru
Embun Hidayah – Hijjaz
Astaghfirullah – Nusrah
Huruf – Blues Gang
Dunia Cintaku – Arnieza
Safa Marwah – Far East



BAS TERMEWAH kot.


Saya nak naik bas ini! *like* :)

Rumah or istana?

Rumah ini kepunyaan SHEIKH ZAYED BIN SULTAN AL NAHYAN. Siyesly macam shoping complex siket, macam hotel pun ade gak. hUH, terkadang, confuse jugak. hahah. k have fun!

Saturday, December 18, 2010

exam oh exam

SPM dah lepas. Trial SPM dah berlalu. Sumatif 1 dah xkan kuhadapi lagi. Sepanjang aku bergelar pelajar Form 5, aku rasa cam takde lah study gila-gila sangat. Sempoi je tapi still have to focus. Perkembangan result pekse sepanjang tahun ni nampak cam ok. Nampak jea. Tapi hakikatnya ,walau sebaik mana result aku, aku masih risau dengan result pekse sebenar yang lagi penting iaitu SPM.

Formatif 1 - 8A
Sumatif 1 - 6A
Formatif 2- 8A

Yang paling best,result trial yang aku anggap susah , tapi result aku sungguh mengejutkan. What a big surprise.

BM. Selalunya BM aku takde problem sangat. Cuma time formatif 2, itulah kali pertama dapat B. Bukan B+ tapi B. Aduh. Memang susah gile soalan tu. Cikgu Fatimah, my lovely cikgu yang sentiasa berusaha mengajar apa yang betul2 penting in spm nanti. Beliau selalu bagi peringatan ,jangan buat tu jangan buat ni. And she's really funny, especially bile die jerit nama KT(Ketua tingkatan kami) dengan penuh semangat iaitu "MAEELLLLLLLLL!!!!". Mael ni genius woo. Physically je macam tu. :) Alhamdulillah, time trial i got A. Lepas tu cigu tambah 3 markah free, dapat la A+. Terima kasih cikgu Fatimah~

BI. Last year, memang jarang dapat A. I mean,susah la dapat A. Alhamdulillah, this year, I'd improved a lots. Zillion of thanks to my sporting and kind teacher, tcer Pu. Beliau sangat gigih. Lebih gigih daripada saya. Heheh. Trial aritu I got A- ,lagi 1 markah je nak A. bUT it's okay what. Tak raamai dapat A. The highest pun 83. Aku yakin, SPM sebenar nanti, ramai yang akan dapat A+ sebab kami dah dibalun dengan latihan-latihan yang sungguh amat banyak. Really, tak tipu. Memang tak larat. Tapi still boleh survive. Huh.

MT and +MT. Pun no prob since last year lagi. Guess what, last year pernah dapat C+ math mode. Yang kelakanya time tu jugak +math aku A+. Mane tak peliknye tu. Jauh bezanya tu. Tapi that was just a careless mistake. Trial SPM punye result tak pelik, cuz i got A+ for MT and A- for +math. Add math paper 1 really2 freaked me out. Rasa-rasanya question n9 memang susah ,i think it was second paling susah after SBP. Bile aku wat Kelantan trial, dapat lak A+. Memang geram~ Tapi alhamdulillah, dapat jugak A-. Berbaloi laa jugak.

PQS and PSI. Know what, during trial exam ,PSI and PQS diletakkan dalam hari yang sama! Mana tak tension. Dah la banyak kena hafal. Soalan spot pun takde. Memang terkontang-kanting. Nasib baik sehari sebelumm tu ade gap 1 day. Bole la study walaupun tak holistik. Alhamdulillah PQS dapat A,PSI dapat A+.

Sejarah. Haha,sejarah ni bagi aku kemuncak bagi segala subjek cuz ta ramai minat sejarah and banyak facts to be memorized. Paper 1 sej memang susah and aku menangis bila habes paper 1. Bukan pe, aku n BFFs ku pegi check kat buku text jawapan2 nye. N lebih daripada 10 SALAH. Memang rasa kecewa and down sangat time tu. Paper 2 aku berazam nak wat betul2. Akhirnya dapat jugak A sebab paper 2 aku 95% ! Could u imagine that? Tak penah dapat 95% paper 2 before nih. Ini berita baik! heheeh.

BAT. First time dalam hidupku BAHASA ARAB TINGGI dapat A-. Arab is a tough subject cuz u've to karang essay arab, study nahu, balaghah, sorof, mufradat,etc. Last year ,memanjang dapat C+, tak C+ pun dapat C.Aduhh. Pening2. Tapi makin lama makin okay la. Mungkin sebab tusyen dengan ustazah Zaharah kut. Syukran ustaazah! dan tak lupa jugak ustaz zaini yang suka menerangkan kepada pelajarnya if ade yg xfaham even though tanye beribu2 kali. (Tipu la tu. tak sampai seratus pun.)

Lagi ape yee..Hah, subjek scie. Bio, Chem and phys. Thank GOD sebab Bio ku dapat A- atas pertolongan paper 1 and 3. And atas pertolongan ALLAH juga! heheh. Chem dapat B+ ,Phys dapat B. Phys improved la dari C+ kepada B. TQ tcer Azlin banyak bagi semangat. Love u selaloo. :D Tcer Zabedah and tcer Normah jugak! ^_^

Itu saja. k g2g. daA~ WSALAM.

lurvians.

Friday, December 17, 2010

Bahasa Jepun

Wa = is/am/was/were
Eg : Watashi wa Athrun desu..(Saya Athrun)
--- : Kakashi san wa sensei desu..(En.Kakashi ialah guru..)
--- : Watashi wa Maareshia jin desu..(I'm malaysian..)

Word desu,kita tak sebut de su..(Sebut de,macam nak sebut denmark..Su = susu)
Just sebut des..Tapi kalau eja kenala desu..

Macam moshi2,hello ntuk panggilan telepon..
Kalau cepat,bunyinya..Mosh-mosh..

Ka = ntuk question..
Eg : Anata wa nihon jin desu ka? (Are u a japanese?)
--- : Honto desu ka? (Betul ke?)

No = saya punya..
Eg : Watashi no namae wa Sena desu..(Saya punya nama ialah sena..)
--- : Watashi wa UM no gakusei desu..(Saya UM punya student..)

To = dan,macam wa (arabic)
Eg = Mamori san to Hiruma san wa gakusei desu..(Mamori n hiruma adalh pelajar..)


Present form..
Desu = is , dewa arimasen = is not..

Past form..
Deshita = was , dewa arimasen deshita = was not..

Eg :
Pre.. / Past..

Watashi wa sensei desu / Watashi wa sensei deshita..
I am a teacher / I was a teacher..

Watashi wa sensei dewa arimasen / Watashi wa sensei dewa arimasen deshita..
I am not a teacher / I was not a teacher..

Haiii = Sebut haiik..Jngn bunyikan sangat k tu..Hehe..Means Yupp..
Iie = Sebut Iye, bunyi ye macam nak sebut word yes..Means no..

Hajimemashite (Hello,for first meeting..)
Watashi wa Cagalli desu..(M Cagalli..)
Marashia jin desu..(M malaysian..)
Dozo yoshiku..(Nice to meet u..)
Anata wa? (N awak?)

Got it? Ayuh belajar bahasa jepun! It's a wonderful lang.Sementara menunggu result ni, study bahasa asing yo laa. :)

All the best!

Lurvians.

Sayonara

Salam. Semalam memang best. Tapi ade 1 incident yang menyakitkan hati telah berlaku semalam. Rasa sangat terkesan di hati nih! Arggh.

Semalam ade hi tea kat Royale Bintang. It was really a wonderful moment i had wif my lovely friends last day before masing2 bawa haluan masing2. I gonna miss diz moment.

Then, time tu jugak first time jumpa pengetua baru. Cam best jea pengetua tu. Hope so. Gi pun die best ke x best ke, it doesn't make any difference k. Azra and Yanie my bFF, bertekad ambik makanan banyak2 and kite sharing2. sharing is caring kann. Memang makanan kitowang paling banyak sekali. Cikgu Azlin pun tegur, "banyaknya makanan! camne nak diet turunkan berat badan ni."

Ok oke. memang pun, kami banyak makan. Tak dapat nak dinafikan lagi. Huh. Tapi siyesly, cheese cake dy sedap la. plus hotdog nyerr.Thats y la cheese cake and hotdog yang habes dulu. Yang len tak termakan plak. Aduhh, kenyang maa. Alhamdulillah~

Semalam jugak kitorang pegy jalan-jalan meredah hujan.. Jalan-jalan kat TAMAN MALAYSIA, and Parkson. Da lame ta pegi Parkson la. Ada kedai baru bukak, warne purple kedai tu. First time tengok memang terpukau! Stileto n wedges kat situ lawa n muurah. Kitorang pun gi survey jubah trend baru kegemaran aku and azra. Warna putih memang chantek! Macam gown pun ade. Aahax~

Kat TAMAN MALAYSIA, tempat aku and azra selalu hang0ut .Actually, jogging and jadi tarzan modern kat situ. Sangat best if na lepas tension. Boleh jerit kuat-kuat, belari sekuat ati, tengok keindahan pokok2, and bole kuruskan badan. So, I'd like to promote kat sini yang TAMAN MALAYSIA memang best okie.

Malam tadi, my adeq gi delete semua gamba dalam camera aku, and aku sangat berang dan naik angin mengamuk 1 rumah. Hahah. Tension betul. Segala gambar n video kat taman malaysia and kat royal bintang dah terdelete KESEMUAnya sekali. Tak tau cane nak pujuk ati ni cuz gamba-gamba ngan kawan2 kat royal bintang pun dah terdelete skali. Last day tu! Menangis tak berlagu aku malam tuh. Sedihnya! Video ain, Wana semuanya dah takde. I gonna miss u la my ex-deskmates! huhuuu. Kenapa kejam sangat adeq aku tuhh!! uwaarr.

Dah, setiap yang berlaku ada hikmahnya, n im waiting for it. Takpe la, time dapat result nanti jumpe jugak kawan-kawan. Sure ke. Camne kalau ade yg datang lambat, ade yg dtg awal sangat ke tak sempat jumpe. alaaaa. tah la, tak tau lahh. sedihnyaa! frust gile nih. ohh tidak. kenapa aku susah sgt nak terima nih!

hey, nurul 'afifah. gamba or video is not everything ok. Yang penting segala sweet and 'sour' memories wif them sentiasa ada dalam ingatan kau. Ok? Don't worry, dengan izin ALLAH kau akan bertemu jugak dengan kawan-kawan kau tuh. Olrite?

Ok lah. time's up. Nanti lama-lama kat sini tak pasal-pasal burst nangeh. Huhu, budak kuat nangis! :p shut up la. k to all kawan-kawan f5 2010 shams, goodluck and moge perjalanan korang yg seterusnya akan diredai oleh ALLAH dan berjaya hendaknya. Jangan nak enjoy sangat cuz paper spm kite sedang di marking oleh pemeriksa yang berlainan tahap strict nya. Moga dipermudahkan pemeriksa2 kertas spm kita menanda kertas jawapan kita dan cenderung untuk memberi markah berbanding menolak markah. Amiiin.

SALAM SAYANG,
lurvians

Thursday, December 16, 2010

conscience.

Wahai..
Pemilik nyawaku
Betapa lemah diriku ini
Berat ujian dariMu
Kupasrahkan semua padaMu

Tuhan
Baru ku sedar
Indah nikmat sihat itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini kuharapkan cintaMu

Tuhan
Kuatkan aku
Lindungiku dari putus asa
Jika ku harus mati
Pertemukan aku denganMu..
Dalam keadaan
Penuh keimanan..

AMiin.

Gangguan.

Bila kita nak buat sesuatu yang baik, syaitan akan ganggu niat baik kita melalui manusia2 yang 'terpilih'.

geram.

hisy. Sampai haati betoi die wat aku camni.

takpe takpe.

aku doa moge die dapat hidayah drpd ALLAH.

and moge aku jugak dapat teruskan niat aku utk..........

*rahsia!*

okie. tido2. esok nak gi hi-tea. heheh. :)

Belajar agama, tapi hidupnya macam tiada agama.

Salam. Tadi saya on9 facebook. Saya tengok profile someone. Saya terkejut. Perubahan mendadak dalam diri dia drastically. Profile facebook dia terang-terangan menunjukkan identiti dia. Dia tak malu to show to everyone yang dia tu perfect and could get what she wants. Tapi dia kan perempuan. Muslimah atau dalam bahasa melayu nya, perempuan yang beragama ISLAM. I was just soo upset. Dulu she's different tau. But now, tah pengaruh dari siapa dan dari mana, dia berubah ke arah yang tak sepatutnya.

Saya tahu yang dia tahu bahawa seorang muslimah tak sepatutnya sanggup memperlakukan diri sebegitu rupa. Memang dia cantik, cantik sangat lah. Sape dapat dia memang untung lah. Kalau sy lelaki pon sy mungkin akan jatuh cinta akan kecantikan dia.Tapi kita kena ingat, kecantikan tak menjamin kebahgiaan kita kat akhirat nanti. Kecantikan juga bukan syarat untuk masuk ke syurga. Yang penting hanya iman dan ketaqwaan. Saya ni pon bukan lah orang yang kuat iman mahupun muslimah dan mukminah sejati.

Tapi selagi ilmu agama tu masih tertanam dalam jiwa saya, and saya masih berpegang dengannya, saya akan berusaha menjadi mukmin yang terbaik cuz I know, hidup ni kalau nak compare kan dengan akhirat, I'd rather choose akhirat. Tapi kena lah seimbang jugak somehow. Bak kata sesorang itu, hidup di dunia adalah untuk kehidupan di akhirat. Maksud saya untuk memilih akhirat ialah, tidak terpedaya dengan arus duniawi even sometimes saya tewas dengan kecantikan dan keindahan duniawi.

Dah banyak dah, saya tengok kakak-kakak senior sekolah saya, yang semakin jauh terpesong daripada menjadi muslimah yang sebenar. Maksud sy muslimah yang sebenar bukanlah seorang muslimah yang bertudung labuh dan memakai jubah sepanjang masa tapi muslimah yang sebenar ni ialah perempuan yg beragama Islam yang mengikut PERINTAH Allah dalam AQ supaya menutup aurat dan sbg nya. Malang sekali, ramai sangat. Ramai muslimah yang sanggup melanggar PERINTAH Pencipta mereka sendiri. PERINTAH Allah SWT. Yang memberi kita peluang untuk hidup, dan akan menarik semula nyawa kita setelah tiba masanya. Ramai muslimah yang sanggup mengikut 'arahan' syaitan berbanding perintah ALLAH. Tak sedarkah mereka yang itu merupakan PERINTAH Allah? ARAHAN dan SURUHAN Allah kepada hamba-hambanya yang bergelar muslimah.

Saya cuma kecewa. Kerana orang yang belajar AQ dan sunnah sendiri pun sanggup MELANGGAR PERINTAH ALLAH dan menghampiri zina (couple). Orang yang belajar mengenai SYARIAH ISLAMIAH pun berani mendedahkan aurat dan bertepuk tampar dengan bukan muhrim. Orang yang belajar bahasa syurga yakni BAHASA ARAB pun berani mencarut, mengeluarkan kata-kata kesat yang mana RASULULLAH tak pernah sekalipun mengajar umatnya mengucapkan kata-kata tersebut. Sesungguhnya kata-kata kesat itu berasal daripada hati yang kotor dan hina. Orang yang hatinya bersih takkan mengucapkan kata-kata kesat yang menyakiti orang lain.

Sedangkan orang yang mempelajari AQ dan SUNNAH, SYARIAH ISLAMIAH, dan BAHASA SYURGA juga dah berani melakukan perkara sedemekian rupa, apatah lagi orang yang tidak pernah belajar subjek2 tersebut? Orang 'alim/berilmu yang tidak mengamalkan ilmunya, akan diazab terlebih dahulu daripada penyembah berhala. Nauzubillahiminzalik. Wallahua'lam.

Wassalam.

freedom!

salam.

hey.

saya dah merdeka.

all in ma mind is only FREEDOM.

i like!

('',)

Saturday, December 11, 2010

keluar berdua-duaan.

CERITA ni agak menarik. 'Tengok' lah ssampai abess.

"Sayang, sayang... kenapa kita tak pernah keluar berdua?
Tengok diorang tu, pergi mana-mana pun berdua je, sweet kan? Kenapa kita tak macam tu?
Kawan honey kan, nak pergi mana-mana mesti boyfriend dia temankan. Bukan setakat PAUN, nak pergi ‘potostet' pun boyfriend dia temankan. Sweet sangat! Romantic couple! Kan? Kan sayang kan? Mesti diorang tak pernah gaduh, sweetnyeee.....
Kenapa sayang tak nak keluar dengan honey,teman honey jalan-jalan, shopping... tak macam boyfriend lain buat kat girlfriend diorang? Sayang malu keluar dengan honey ek? Honey tau la honey tak cantik.... Hmm...."


***IKLAN ABIS, TAPI SEBAB TAK SANGGUP TENGOK CERITA TERSEBUT, TUKARCHANNEL***

"Ustaz, boleh tak sebenarnya lelaki dan perempuan keluar berdua? Tak kisahlah diorangcouple ataupun tidak. Boleh tak? Keluar sebab ada urusan kerja ke, saja-saja ke, tapi tak buat apa-apa. Means tak sentuh-sentuh, just borak-borak je..."

"Hmm... Drama sebelah tadi pun cerita pasal lelaki perempuan keluar berdua jugak".


**** PENONTON TERCENGANG! ****


"Oklah, oklah, ustaz jawab insyaAllah...
Tapi kamu nak ustaz jawab ikut ilmu ke nafsu ke exclusive?"

"Exclusive hape plak tu ustaz?"

"Ok satu-satu ye? Mula-mula,jawapan ikut nafsu dulu. Kalau ikut nafsu, EH, MESTILA BOLEH! BUKAN BUAT APA-APA PUN KAN??!!!?"

"Astaghfirullah terkejut saya, ustaz ni...."

"Hehe... mestila boleh. Kata kamu tadi diorang tak buat apa-apa pun kan? Takpelah, takkan tak boleh keluar berdua kot, nak pergi makan-makan ke, apa ke, ye dak? Lagi pulak kalau ada kerja, ada urusan, apa salahnya berdua, bukannya cakap benda bukan-bukan pun... kan?"

"Err, ustaz tanya saya ke tu? saya nak jawab apa ni? Blurr kejap, heh...."

"Tapi kalau jawab ikut ilmu, Nabi Muhammad SAW ajar kita untuk ‘berjaga-jaga' dalam perhubungan antara lelaki perempuan. Didalam pergaulan sehari-hari antara lelaki dan perempuan. Disebut dalam bab muamalat, ikhtilat. Dalam satu hadith sahih,

Daripada Ibnu Abbas r.a. berkata: Saya mendengar Rasulullah SAW bersabda: "Janganlah seorang lelaki berdua-duaan (khalwat) dengan wanita kecuali bersama mahramnya".

(Hadis Riwayat Bukhari & Muslim)

Di dalam riwayat yang lain,

Daripada Jabir bin Samurah berkata: Rasulullah SAW bersabda: "Janganlah salah seorang daripada kalian berdua-duaan dengan seorang wanita, kerana syaitan akan menjadi ketiganya".

(Hadis Riwayat Ahmad &Tirmidzi dengan sanad yang sahih)

Di dalam surah An-Nur surah yang ke 24 ayat yang ke 30 Allah bagitau,

Katakanlah kepada orang laki-laki yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya; yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat."

Ayat lepas tu Allah nasihat kaum Hawa pula untuk menjaga pandangan....

"Sedangkan Aisyah, yang digelar Ummul Mukminin, ibu orang-orang mukmin, pun menggunakan tabir untuk menyampaikan ilmu pada para sahabat yang lelaki setelah kewafatan nabi. Para sahabat yang mempunyai iman setinggi gunung, pun mengambil langkah ‘berjaga-jaga' dalam perhubungan antara lelaki perempuan. Bukan menyuruh bertabir, tetapi ‘berjaga-jaga' dengan mengelakkan dari ‘berdua'. Kerana lelaki di zaman sekarang tidaklah lebih hebat dari para sahabat, perempuan pula tidaklah setanding iman Aisyah".

"Berdua pasti akan ada yang ketiga. Syaitan tidak menghasut playboy sahaja, ulama' pun tidak terkecuali. Cuba bagi seorang perempuan duduk dengan seorang ulama'. Mampu beliau tahan 'fitrah'nya selama setahun? Sebulan? Seminggu? Sehari pun masih ragu-ragu jika tiada ikatan yang halal".

"Kalau jawab ikut ‘exclusive', Allah nasihatkan jangan mendekati zina bukan bermaksud jangan berbuat zina. Tetapi Allah bermaksud, jangan ‘pergi ke arahnya'. Sebab? Yang pertama, kamu akan cenderung melakukan zina. Sebab yang kedua,adalah kerana itu akan menimbulkan fitnah".

Cakap-cakap orang...
Apa kata orang bila nampak lelaki perempuan berdua?
Apa terdetik di hati orang yang melihat mereka berdua?
Adakah orang akan tahu mereka berbincang tentang apa?
Adakah orang akan sangka mereka cuma berbual sahaja?

"Yang baik akan bersangka baik dengan mereka, ‘mungkin hal persatuan agaknya'...
Tetapi yang tidak baik, apa yang difikirkan mereka?
Inilah yang Allah nak elakkan, ‘peluang-peluang' untuk orang mengata.' Peluang-peluang' untuk orang berdusta. ‘Peluang-peluang' inilah FITNAH".

"Fitnah ini tidak memberi kesan pada lelaki.
But women? Kita bercakap soal ‘exclusive'. Seorang perempuan, adalah seperti mutiara yang tersimpan kemas. Mahu menikmati ketenangannya, menyentuh emosinya, mendengar kemanjaannya, merasakan kelembutannya, HARUS NIKAH DULU!"

"Kenapa ustaz kata lelaki tidak terkesan dengan fitnah ini? Kerana lelaki bebas untuk‘touch n go' ".

Sudah jemu? Terpulang untuk tinggalkan, cari sahaja alasan, asalkan dapat yang baru. Yang lama konon-konon masih sayang, tapi di hadapan teman-temannya???
"Perempuan tu ke? Ooh... aku pernah keluar berdua dengan dia dulu. Teman dia pergi shopping."
"Perempuan tu? Alah, senang je nak ajak dia keluar, aku pernah keluar dengan dia dulu..."
"Perempuan tu ke? Haha... Aku dah pernah rasa dah..."
"Perempuan tu? Alah, dia minat aku dulu."
"Perempuan tu??? Nampak je baik tu, bekas aku je dulu tu..."

" EVEN DIA TIPU DAN REKA CERITA SEKALIPUN KAWAN-KAWANNYA BUKANNYA TAHU! "

"Di mana kaum hawa ketika itu untuk membela diri dan martabat??
Di mana maruah, hak exclusive seorang suami terhadap isteri jika sudah begitu nilai diri?
Lelaki... Di depan sahabat tunjuk hebat, konon dialah lelaki terdahsyat, pernah mencairkan wanita-wanita memikat.
Perempuan... Biar dikerat empat, lelaki tersayang itulah yang paling jujur dan hebat.
Perempuan... Biar dikerat empat, ‘kawan baik' itulah tempat dia curhat.
Perempuan... Biar dikerat empat, sering terlupa mana mimpi mana hakikat.

Lelaki selagi belum jadi suami tetap ada peluang untuk ‘berpisah'.
Kalau ditakdirkan berpisah, badan mahupun ruh, apa tinggal untuk bakal suami?
‘Sayang'? Dah bagi kat boyfriend.
‘Keluar berdua'? Dah bagi kat kawan study group.
‘Suara bangun tidur'? Dah bagi kat abang angkat.
Body'? Malasnya nak tutup-tutup, rimasnya pakai baju longgar-longgar.
‘Muka makeup'? Tiap-tiap kali dinner kot??? "


**** TERASA PEDAS, TUKAR CHANNEL ****

"Sayang sayang..... sayang sayang sayang?"
" Of course sayang.....sayang saaaaaaaaaaaaaaaaaaaayang sayang!"

(Erk....???? Apakah? Gastric juice is over secreted, help!!! )


**** TUKAR CHANNEL BALIK ****

"Amatlah rugi orang yang sudah sampai kebenaran padanya namun dia menolak dengan perasaan bongkak dan benci".

Allah menyebut didalam al-Quran,

35 : 24. Sesungguhnya Kami mengutus kamu dengan membawa kebenaran sebagai pembawa berita gembira dan sebagai pemberi peringatan. Dan tidak ada suatu umatpun melainkan telah ada padanya seorang pemberi peringatan.

6 : 104. Sesungguhnya telah datang dari Tuhanmu bukti-bukti yang terang; maka barangsiapa melihat (kebenaran itu), maka (manfaatnya) bagi dirinya sendiri; dan barangsiapa buta (tidak melihat kebenaran itu), maka kemudharatannya kembali kepadanya. Dan aku (Muhammad) sekali-kali bukanlah pemelihara(mu).

"Ustaz, lelaki memang semua macam tu ke?"

"Mungkin tak semua, tapi perempuan kena sentiasa berjaga-jaga. Elakkanlah ‘fitnah' kepada diri sendiri. Dan lelaki pula, harus hormat martabat dan darjat wanita, jaga dan bimbing mereka ke jalan yang benar...."

**** BLACKOUT, TUTUP TV ****



It's a miracle

syukur alhamdulillah...

Allah sentiasa menolong hamba-hambaNya yg berada dalam kesusahan.

Dulu. Aku menangis mohon agar dikasihani dan di ringankan segala beban..

Tak lama lepas tu. Datang berita baik.

Yang sangat menggembirakan haty dan melegakan perasaan..

Alhamdulillah, terima kasih ya Allah!!

Cume ade 1 halangan yg belum aq tempuh.

And lepas exam ni aku akan laluinya.

dan aq berazam, ape-ape jadi pun lepas 2, aku TAKKAN nangis lagi.

Cuz ALLAH knows best for His servant. dan Dia telah merancang apa yg terbaik buatku.

bismillahi tawakkaltu alallah.

wassalam.

SALAM KEBAHGIAAN,
lurvians

Tuesday, November 9, 2010

kecewa,

Aku tak sangka, di sebalik gelak tawa, senyuman dia, jiwanya bergelora dengan masalah-masalh peribadi yg ditimbulkan oleh orang yang paling dia sayang.




lurvians

Wednesday, November 3, 2010

Show me the way.

This emoticon has been enhanced by FaciconsEverytime you feel like you cannot go on

This emoticon has been enhanced by FaciconsYou feel so lost

This emoticon has been enhanced by FaciconsThat u're so alone

This emoticon has been enhanced by FaciconsAll you is see is night

This emoticon has been enhanced by FaciconsAnd darkness all around

This emoticon has been enhanced by FaciconsYou feel so helpless

This emoticon has been enhanced by FaciconsYou can’t see which way to go

This emoticon has been enhanced by FaciconsDon’t despair and never loose hope

This emoticon has been enhanced by FaciconsCause Allah is always by your side.

Sesungguhnya aku tak kuat untuk menghadapi semua ini ya ALLAH. Beri aku kekuatan ya ALLAH. Tunjukkan ku jalan utk mengatasi semua ni.

Heartbroken,
-lurvians-

Monday, November 1, 2010

Sweet moment



"26"
Suasana senyap seketika.(takde lah senyap sangat. huhu)
"Saya ulangi, 26."
Uhh, aku punye nombor lah. Eh, dis is not no ekor okay.
Aku pun bergerak menuju ke depan.
I heard cikgu Fatin menyebut 'hadiah utama' berulangkali.Dak-dak lain tiba-tiba tepuk tangan. Aku pun rase cam saspens je.
Saat aku melihat something yg berwarna hitam di tangan cikgu Fatin.
Periuk? Woww. Thats all i could say time tuh.
Well, seriously tak pernah dapat hadiah camtu before.
Beberapa minit lepas tu, kedengaran pengacara menyebut number 26. Twice.
Aku tak pasti, betul ke. cuz I'd never get any hadiah cabutan bertuah dalam mana-mana majlis.
Yeah, what a lucky girl i m on det nite. hee~
Makan sangat bertemakan western gitu. Mantopp. I like~ (even ade yg mentah. ho2.sokayy,ala-ala makanan jepun sekali sekala pe salah nye!)

Then, tadi kitowang kena marah ngan cigu Azlin, our momma. Actually die marah dak-dak yang ponteng time majlis penting last friday. Tapi, kitowang terkena la tempias nya skali..

Cigu marah sangat. Beliau kecik ati kot ngan sikap dowang. Maafkan kami tcer. :)
Tadi jugak tibe-tibe ade sum1 tanye pasal my love story . I mean kisah silam.
Heyy, i'd never bercinta cintun la. Nampak je cemni, tapi ta penah au. :D
Die surprised la cuz i told her, yang aku ta pernah contact or even talk to $^%*&^*.
Die jugak rase pelik cane aku boleh ter'****' kat $^%*$^*.
Yea, memang weird siket la kisah aku nih.
Tapi itu kisah lama larrhh. Malas lah nak feeling-feeling lagik. ~_~
And ari ni gak, i got a very-very good news.
My ayah sangat gembira dengan berita ini. N i tumpang gembira too.

TAHNIAH
ANDA LAYAK UNTUK MENGIKUTI TEMUDUGA
PROGRAM PERSIJILAN TAHFIZ AL-QURAN DARUL QURAN JAKIM SESI 2011/2012

Nama : NURUL 'AFIFAH BINTI SIDEK
No. Kad Pengenalan : ******-**-****

PROSES TEMUDUGA PROGRAM PERSIJILAN TAHFIZ AL-QURAN DARUL QURAN JAKIM SESI 2011/2012

Calon dikehendaki menjalani 2 sesi temuduga iaitu :-
1. Ujian bertulis Tajwid dan Bahasa Arab dan
2. Temuduga lisan dan hafazan (calon diberi satu mukasurat al Quran mashaf Uthmani untuk dihafaz dalam masa 1 jam).

Aku rasa aku tak layak dengan tawaran ni, but sum1 told me;

"Pk2 la sndri,sbb klo nk iktkn,sp la yg btl2 lyk nk hfl AQ,suma org xlri dri wt dosa sdgkn AQ tu trlalu mulia utk kta bwa. Ok,skdr pndgn sbg stdnt DQ.Mmg utk prog sijil ni agk tough,sbb tu r,rmai yg pk cm xleh,xlyk,tp in fact act rmai yg lps hfz 30juzu'.Evrythng is possible biiznillah "

Kalau kita tak ambil peluang ni, bila lagi? Time dah nak kiamat? Time da tue kerepot? Time dah nak mati? Take the opportunities selagi masih ada. Tapi dis is just a tawaran temuduga. Hee. Tawakkaltu alallah. Kalau dapat alhamdulillah, kalau tak , takde rezeki lah.

Aku sedar, masa kecik-kecik dulu ayah dan ibu slalu turuti apa aku nak, n now, it's the right time utk turuti kehendak dan harapan ibu ayah aku untuk melihat at least salah seorang dari 9 anak-anak mereka jadi hafiz/hafizah yg professional. N i'm trying to be the one. Kalau ALLAH izinkan. : )


Sekian.

Lurvians.

Saturday, October 16, 2010

hidayah

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah, ade 2 orang tuitionmates aku da pkai tdung ! Cewah, bunyik nye cm dorang bru masuk islam je. heishh. Yang penting , aku rasa lege sgt bile tgok dorang da pakai tdung. Tenang je ati. Skg ni pon salah sorang dpd dorang tu dah pandai pakai baju kurung. Dulu, sekali pun ta penah. Yang die kenal hanyalah jeans dan baju ketats,. huhu. Memang kite tak leh nak nilai niat sebna dorang tetibe je paakai tdung, tapi jelasnya, mereka cuba utk berubah. mungkin faktor kawan, faktor nak exam, faktor agama and lain-lain. Ape-ape pun, kite hanya mampu berdoa dorang ni akan terus menunaikan kewajipan sbg seorang muslimah yg bukan hanya islam pada IC, tapi juga dalam diri dan jiwa masing-masing.

N now, aku m'harapkan my ex-classmate tym skola rendah dulu pun pakai tudung. Memang die sangat cantik, esp rambut .hu2. tapi bagi aku,kecantikan tu tak bermakna dan tak BERNILAI kalau kita dedahkan kepada org yang TAK SEPATUTNYA. kcantikan tu pinjaman, tiba masanya kena pulangkan balik. kalau nak jadi cantik, jadilah cantik yang benar-benar cantik di sisi ALLAH, bukan di sisi manusia. Jangan up-to-date pada pandangan manusia je,tp mesti up-to-date pada pandangan ALLAH. Aku sentiasa mendoakan agar nur n hidayah akan terpancar di hati dia 1 hari nanti utk memakai tdung, amiiiin!

p/s : waktu sejarah tadi sunyi je. Tak havoc sgt cam dulu. Maybe sebab tension nak spm kot,. huh, chill la . exam exam jugak, tapi takya la muke masam2. okie? taA..

wassalam.

Thursday, October 14, 2010

gosip ye.

Hisy. Cite-cite je mesti dowang dapat agak. Susah betol la. Huhu. Ain cakap dorang still *^ &*%$ lagi sampai skang. Hancur berkecai aty aku nih. Dah cukup berkecai aitu, btambah lunyai dan lumat hatiku ini. Nyesal plak cakap yg die dah takde kat Malaysia. Of course la die dapat agak, lagi-lagi die dak hostel. Tapi, sedar tak sedar, dah lama aku simpan rahsia tu. Aku dah tutup dah cite lame tu. It's over. P dah ain tetibe bukak topic tu, then aku pon , ape agi ,korek2 la dari die. Die pon korek2 dari aku.Wah ain, sad ending~ Cite kite lebeh kurang same je. Adoiyai. Sedih plak bile cite sal tu. Aku dah berazam ta nak cite pape sal die agi, tapi i can't. siyesly, mmg susah. Yeah, mereka yang berkenaan tu memang kejam. Ta dapat dinafikan lagi. Ain, tq bagi semangat td. ECece.. mmg kita bleh dapat yg lebih baik lagi, tapi 1 je masalahnya, die yang pertama since masuk bumi sHamS ni. And maybe yg terakhir. Cukop lerr skali tu je. Da ta nak experience macam tu lagi.

Sorry, ini bukan kisah novel or telenovela watsoever, tapi ini 1 kisah yg hampir semua perempuan pernah alami. So, tak de hal sgt laa kan nak cite pasal tu. Dah lah, g pon dy da takde. taon ni nak spm. taon dpn msuk ipt. pastu ade 1 cita-cita yg aku nak capai. then aku akan bekerja ,dan menjalani hidup sbg seorang perempuan bekerjaya yg berjaye dan berwawasan tinggi! Haha, yo2 jerr. hu2. cukop2 la berangan tu. macam la aq ni panjang umur. sPm pun lum tentu sempat. Alhamdulillah, nasibku baik la sempat amek trial exam. tapi sPm nanti, tak tau la sempat ke tak.. Tawakkaltu alallah je lah. k good luck to sesape yg pekse next week. oo, tym ktowang trial aitu korang kemain hepy lagi lompat-lompat, berfoye-foye, skang kitowang plak tgok korang tunggang langgang study nak exam. kui3. ish, jahatt nye minah ni. astaghfirullahalaziiiiiiiiiimm. Da la taon ni nak spm. isy3. ade ke ptot tadi ain cite sal masuk meminang bagai, huh,."kalau die masuk minang, awak terima tak?"nauzubillah. spm ta abes gi da cite sal tu. Hahah. bende tu la yg paling aku takot nak pikir, ni kan pula nak jawab soalan mcmtu. huhh. @_@


till here, dAa.

Happy-go-lucky girl,
lurvians

Wednesday, October 13, 2010

SPM 2010

Assalamualaikum w.b.t

hey, i just got my trial result . I mean, sijil trial sPm. Yeah ,overall looked like okay-okay je la kann, but something that I shouldn't forget is, to focus on the 2 subjects that i didnt get A and 6 subjects det i didnt get A+. Kalau ta silap , kelas Ikram ade 1 orang je 10A. Tapi A die sumenye 80 above. AND 1 je kantoi, 2 pon sebab essay. Knoe what, sumativ aitu she got d highest mark for det subject, tibe2 je kantoii. Aduhh, xpe, ade hikmahnya tu. :)

back 2 my results, my dad pon agak satisfy tapi die suh work harder for physics. Physics aku meningkat la dari C kpd B. Chem dari B kpd B+ and biO dari B kpd A-. Memang i'd olready target utk improve kan gred 4 scie subject. Alhamdulillah, i did it! Memang aq kurang kan tumpuan utk subjek biasa-biasa such as sejarah, bM and bI, PqS and PsI. Sebab pe, dulu-dulu aku sangat bagi tumpuan kat subjek biasa-biasa ni, sampai kan subjek penting yakni 3 subjek scie tu terabai. So, trial ni aku dah nekad laa nak ubah strategy. And strategy nii berkesan la sikit-sikit.

anyway, memang kagum la ngan Riza. She got str8 A's. Mane-mane subj yg die lemah, die work hard 4 it, and then dia bejaya! Congrats Riza.

Ok lah. Hingga di sini sahaja ulasan mengenai my trial spm results. Hope aku pat capai 11A+ . Amiiin!

Aku pelajar cemerlang spm 2010 11A+ SHAMS,
nurul 'afifah sidek

Thursday, October 7, 2010

Saturday, October 2, 2010

Warkah wat Wana&Mizah.

Assalamualaikum w.b.t

Hisy. kecik ati btol ngan die. sampai ati die wat orang cemni. keputusan die da banyak melukakan hati ramaiiii owang especially penghuni 5 ikram. kejam nya!

sape die? die tu sebnanye my school lah. i mean, pihak sekolah. huhu.

ari jumaat aitu pat taw mizah and wana kene get out dari kelas 5 ikr. huh, statement kejam. sorry, sebetulnya mereka DIPAKSA dan TERPAKSA keluar. Sakit aty nye. Tapi i know, keputusan dorang muktamad. no perubahan. permanent till spm. tak ke bunyi nye cam tragix? Pasni sape lagi nak tarbiah aq time cigu ta masuk kelas. sape agi nak cite2 n gelak2 time tgh pening2 wat homwork. Sape g nak cakap 'tolong kejut kite pas 5 minit ye.' Sape lagi na kacau kite time org tgh wat muke masam. Sape g yg nak nasihat kte ble org tengah down. Sape???! Tolong jawab pls. Shazwana da xde utk wat mende2 kat atas nih. Sape nak ganti? sape nak ganti die..

and mizah pun. i know u feel soooo sad rite now cuz u've to go. But it doesnt mean u've to go away from kejayaan rite. Success is not a destination, it's a journey. Whenever u go, ther's olwez a hope. Olwezz. As long as u ta carik alasan utk x berjaya. Pasni., da tade la orang nak tanye2 sal +mt, phys, bagai. da xde orang yg suke kacau kite. da xde orang yg suke gosip2 kn kite. da xde org yg suke wat aq gelakketawa. da xde sape yg nak bagi semangat tym owang tgh ta confident.da tade sape lagi da.. td tim cakap, 'mizah mmg x deserve tw kne wat cmtu. die sangat rajin. lagi rajin dr aku.' yeah, det's rite. die memang rajin. sangat rajin. n besungguh-sungguh. dulu owg pn penah rase cmtu, rse cm dah usaha btol2, tp result was juz d same. tp mizah had once told me,
' kejayaan bukan diukur ngan result,tapi ngan usaha!' wah, time tu mmg besemangat. klu ta silap tym tu b4 trial . tym tgah tension2 kat kelas.

sounds like nak pisah selama-lama nya je kan. huhu. no laa, tapi dengar2 kelas rombakan ni kekal till spm. det's y rasa terkilan sikit. wana, sowy wat awk nangis time tgok listname kelas bintang aitu. kite xpat tahan la, sedih sgt bile pker balik . senanya dak2 ni yg push wana. aku nangis je. tade pun push2 wana. dowg ahh, cakap 'jangan ar sedeh. jgn r nanges.' aku pn cuak je bile tgok wana pon nangis skali. bukan senang nak tengok wana nangis. hehehe. ampun beribu ampun wana. :'D

dari dulu till now, i hate ari isnin. n lusa will be the most benci kpd ari isnin. huh. xpasal2 isnin yg kene. dah, benci la nak cite sal ni. dulu i've to bepisah klaz ngan azra n yanie, n now , ngan Wana n mizah plak. Habes sume kawan2 bek aq da xde . sume kawan2 yg suke bg semangat n ske wt lawak tym kat kelas da xde. i really need my friends back. pls, dun take them awayy. i know it's useless cakap camni, tapi jauh dari sudut aty aku nihh, aku mengharapkan semua kawan-kawan baek aku sentiasa ada ngan aq time kat klas. nobody knows that, i need them so veryy much ,lagi2 time2 critical spm nak dekat nih.

Wana , Mizah. even tho da ta same class da, kte still leh keep in touch kann.? :D

Seriously, pasni aq dah ta de semangat langsung nak gi skowla. walaupun still leh jumpe dorang lagi kat school, tp dowg dah tak jd my classmates lagi. da jarang jumpe agaknye.( i hope not.) azra told me, 'saba ea. fikir nak blaja jea, nti kat U nnti lom tntu kite same U. ' yelah, 7weeks left. ta lame pn.(oi, lame la ! ta tahan aku.) okie dokie. tu je lah owang nak bebel . pasni ta taw la ade mase nak bebel ke x. huhu. alright, gotta go. dAa~

Wassalam.

I'll never say goodbye,
lurvians

Tuesday, September 28, 2010

I like this part.

MAAF, wajahmu itu bukan utk tontonan umum..

Perempuan cantik itu Tidak memandang dan tidak dipandang

hayatilah...
Suatu kisah
Kisah benar belaka
seorang pemuda dalam pencarian
Mencari pemilik rusuk kirinya
Sudah bertahun bersendirian
Muncullah calon yang entah ke berapa
Seperti biasa
Diusulkan emak tersayang

Bukan calang-calang calon yang diusulkan
Lulusan universiti Timur Tengah
Menghormati permintaan si anak
Yang mahu pendamping solehah
Sejuk mata memandang
Bertudung labuh litup
Pandai berbahasa Arab
Pendek kata tip top!

Si pemuda mulakan istikharah
Hampir berminggu
Setelah meneliti gambar
Mula mencari maklumat
Sebelum sesi taaruf bermula

Si pemuda menjenguk ke web
Laman Friendster kegemaran ramai
Yang kini mungkin Facebook
Satu keajaiban!!!
Si lelaki tidak pernah punya web sedemikian
Tiba-tiba tergamam
Si gadis masih anggun
Bertudung labuh litup
Namun, bergambar sakan
Aduh!

Terkejut bukan kepalang
Calon solehah direject tanpa ihsan
Bukan menjadi pilihan
Kerana gambar ditayang
Dengan penuh sakan
Pemilihan terbatal

Dia pernah berkata
Perempuan cantik itu
Tidak memandang dan tidak dipandang
Perempuan cantik itu
Tidak mengenali dan tidak dikenali
Perempuan cantik itu
Tidak menegur dan tidak ditegur

Akhirnya
Solehah kempunan calon soleh
Merayu untuk dipertimbangkan
Tapi sayang sekali
Si pemuda tetap
Tidak berganjak dengan keputusan

Wahai Muslimah
Aku dan kamu
Mari mempelajari, mencontohi
Watak-watak wanita salafussoleh
Sifat, pengorbanan dan perjuangan mereka
Kerana wanita solehah itu
Lebih baik daripada
seribu lelaki yang soleh.

p/s: just a copy paste from sum1's blog.

Monday, September 27, 2010

BIO OH BIO


Dulu sy benci BIOLOGY sebab susah nak dapat A and sukee BIOLOGY sebab best gile. I got some tips. Tips ape yea? Bace nih.
''hurm.you and i faced the same conflict here :)
minat will come later. don't worry :)

nak faham bio?
1. read up. at that time, jangan ade fikir nak kena ingat or stuff. just bace macam kita baca magazines. baca cause kita nak tahu.

2. relate it with our surroundings. (biology=the study of life. so, the study is about us, the animals,plants) everytime dah bace, try utk apply the concept.

3. organize your reading.
eg: cardivascular system : structure, functions, pathology, epidemiology, pharmacology (i'm taking medicine now -.-' phew)

4. memorize the medical terms. (start memorizing once you've done all the steps above)

5. at the end of the day, when you find it easy to explain the concepts correctly, you'll love biology :) trust me ''

P/S : Done. Simple kann? I'm gonna apply all diz tips tym study nnti. :D

Sunday, September 26, 2010

LIFE'S NOT THAT EASY.

Assalamualaikum w.b.t.

Seriously tak sangka, unbelievable. Luaran nampak okey, gembira, bahagia, tapi di sebalik senyuman yang terukir itu, tersembunyi sesuatu kisah yang sungguh sedih dan melukakan. Itulah yang berlaku kepada beberapa orang yang aku sayang. Baru tau tadi. Memang terkejut gile lahh. Tak sangka selama ni mereka menderita. I don't know. If only I know sejak dahulu kala lagi.. Tapi, things will just be the same. Kalau tahu awal or lambat pun, it won't change anything.

Hidup ini tak semudah menyebut perkataan 'hidup'. Hidup holds a lots of meanings and memories.Dah 17 tahun aku hidup, pelbagai ragam hidup telah aku temui. Dan semua tu telah banyak mematangkan diri ini. Tak mungkin kita akan selamanya bahagia. Kalau kita tak pernah rasa penderitaan, maka kita takkan mengenali apa itu bahagia. AKu bersyukur dengan kehidupanku sekarang. Suasana Islam yang sebenar-benarnya. Mengikut undang-undang Islam yang dituntut. Suasana di sekolah SHAMS juga sedikit-sebanyak telah merubah diriku menjadi seorang manusia. Bukan semua orang berjaya menjadi 'manusia'. Di luar sana masih ada manusia yang bertopengkan syaitan dan binatang. Tak terbayang dek akalku apabila mengenangkan apa yang akan terjadi sekiranya aku 'membesar' sebagai remaja di sekolah bukan AGAMA. Huhh, I couldn't imagine that.

Jumaat malam sabtu lepas ada jamuan penghargaan naqib naqibah. Syukran jazilan kepada pihak sekolah yang telah bersusah-payah mengadakan majlis ini. Cakap tentang naqib naqibah ni, aku terfikir. Apa sumbangan aku sepanjang jadi naqibah ni? Tarbiyah orang je? Huh. Tak lah, aku rasa thru dis jawatan, aku boleh mendakwahkan orang lain dan diri sendiri. Pernah sekali aku hampir menitiskan air mata, pabila menerangkan kepada ahli usrah tentang solat, ibadah yang paling penting dalam hidup. Memang menggerunkan untuk bercerita tentang SOLAT kepada orang lain, sedangkan ibadah SOLAT kita sendiri is not too perfect. Tapi at least ,dapatlah jadi peringatan dan tarbiah pada diri sendiri , selain kepada ahli usrah yang lain. Anyway, rasa terkilan juga la, ada nuqaba' naqibah yang merupakan harapan ustaz ustazah telah mengkhianati amanah yang telah diberikan. Itu merupakan 1 cabaran yang besar wat ustaz ustazah SHAMS. Semoga kita semua sentiasa mendapat hidayah dan petunjuk dari ALLAH S.W.T. dalam apa-apa yang kita lakukan. InsyaAllah.

p/s: Terkejut dan kecewa bila dapat tau pengkhianat sekolah terdiri dari kalangan pemimpin yang telah diberi kepercayaan 100% oleh guru-guru dan pihak pentadbir.Lega bila pihak sekolah telah ambil tindakan setimpal.

Saturday, September 25, 2010

TRIAL SPM.

AT LAST BIO AKU DAPAT A JUGAK !

and the other 2 scie subject dapat B.

No 'C' in my life lagi.

SA
Y NO to gred C! ^_^

Hal ini telah rebuild my self-confidence untuk further study dalam bidang medic.

ALHAMDULILLAH.


Salam Penuh Bahagia,

BintuSiddiq