Friday, December 26, 2014

The End of Medicine Posting

Alhamdulillah.

Finally. Tak tahu nak gembira ke nak sedih bila dah habis posting medicine ni. Macam macam pengalaman pahit manis masam masin, rasa berat tu ada tapi biasalah. Semua benda kat dunia ni will not last forever kan. Aku baru je habis exam rabu lepas. Minggu yg sangat stressful and menakutkan dah berakhir. Dah berusaha sehabis baik dan selebihnya aku serahkan pada yang maha Kuasa. Semoga endingnya baik baik sahaja sebab aku yakin dengan al Wakeel nya Allah, Dia yg wakilkan kita dlm setiap urusan, jadi semestinya apa pun keputusan, itu adalah yg terbaik utk kita sama ada kita suka atau tidak.

Teringat masa last day of exam, aku ada long case exam. Something happened yg membuatkan aku menangis tak berhenti tapi sekejap je sebab aku tahu itu ketentuan dari Allah yg aku kene terima. Takde siapa yg tahu kecuali 2 orang. Aku rahsiakan atas sebab tertentu. And benda tu terjadi buat kali pertamanya dalam hidupku setelah 21 tahun hidup kat dunia ni. Thats why la aku menangis tak henti masa tu. Tapi..aku cuba kuatkan hati. Sebab..orang lain punya ujian jauh lebih hebat kalau nak dibandingkan dengan ujian aku ni. And someone told me, Allah takkan berikan aku something yg aku tak mampu nak tanggung. Jadi aku terus kuatkan hati.. sampai sekarang kadang kadang teringat, tapi aku cuba busy kan diri dengan benda lain.

Aku jugak teringat masa posting medicine dulu, ada ramai antara patient and keluarga patient yg selalu tanya soalan yg sangat lah common..and pelik..bagi aku la..hehe. Dorang selalu tegur aku and tanya "are you a muslim?" And akan diikuti dgn soalan "why are you wearing scarves?" okay ni pelik sebab yg tanya ni orang muslim jugak. Then aku baru sedar..kenapa Maududi buat buku Dasar Dasar Islam tu. Sebab orang orang dia pun tak faham Islam sebenar. Then aku pernah la explain kat orang yg bertanya pasal hal ni,dalam AQ dah sebut pasal cover aurah and labuh tutup dada semua. kalau ada quran terjemahan bahasa Inggeris memang aku rasa nak tunjuk. Takde pun dalam al Quran yg beri kelonggaran pasal aurat. Tiada siapa yg terkecuali. So aku rasa tak patut timbul persoalan kenapa kena pakai tudung..Mungkin tiada siapa yg mengajar dorang pasal basic basic dalam Islam..

Jadi betullah apa yg selalu dikatakan oleh Maududi, Islam bukan lah agama warisan turun temurun. Kalau mak ayah beragama islam, anak anak nya tak semestinya muslim jugak. Tak semestinya bila kita dah mengucap dua kalimah syahadah tu cukup untuk membuktikan kita ni muslim. Kita jadi muslim, bila kita ikut al quran dan sunnah tu sendiri. Tak cukup sekadar 2 kalimah syahadah sebab non muslim pun boleh je mengucap jugak tapi cukup ke utk membuktikan dia dah betul betul jadi muslim sebenar. Refleksi utk diri sendiri jugak T.T

Banyak lah ibrah hidup yg aku dapat sepanjang beberapa bulan kat hospital ni. Alhamdulillah. Semoga Allah membuka mata dan hati kata utk memahami Islam dan terus beramal dgn kefahaman itu. 

Mohon doakan for my next posting ; surgery posting. Tak sabar tapi berdebar jugak. Nanti nak cerita pasal pengalaman kena marah dengan patient. Haha. Sangat best! 


See ya again, assalamualaikum.

Miss F

Thursday, October 16, 2014

Medicine Posting.

Bismillah.

Alhamdulillah hari ni hari ke empat dah start posting. Everything's getting better day after day alhamdulillah. Pagi ada lecture regarding neurology. Esok topic abdomen pulak.

Macam macam ragam patient dah jumpa. This week banyak kes dengue fever. And ada jugak rare cases mcm ascariasis, glioblastoma multiforme n lain lain. Menariknya pesakit ascariasis ni, mental mcm tak stabil sikit so rasa mcm kat psychiatry department pulak. Masa tu doctor Indira ajar cara nak present case depan patient ni sebab lepas ni semua kena buat sorang sorang. Patient tu macam kacau kacau orang yg duk dekat ngn dia. Dia dah tua. Then dia letak tangan kat atas kepala kitorang. Doctor tu kata dia nak bagi blessing. Alolo.. Tapi kesian la tengok dia masa tu. Kitorang senyum senyum je lau dia usik usik. Tapi kesian la tgk dia masa tu T_T

Lagi satu penyakit common kat Baptist Hospital ni, diabetes. Bila ramai kena diabetes, senang jugak la nak jumpa patient with urinary tract infection sebab diabetes lagi senang dapat infection.

Kat OPD , aku pernah jumpa patient yg datang sebab weakness je. Nak tergelak pun ada tapi takpe lah. Hihi. Dia kata dia ada history of fever beberapa hari lepas n then dah subside dah pun. Tak lama lepas dia kata dia demam balik, sakit kepala n feeling weak. Doctor tu tanya "what make u come here?" Patient jawab "Cuz i feel weak. i wanna be active!" Doctor just kata dia kurang minum air. Best la cara doctor tu explain kat patient tu. Dia kata "You need to drink a lots of water. When you get fever, the heat inside makes you feel more dehydrated" Dia suruh minum 2 glasses of water in the morning, afternoon, evening, night. Minum juice will be okay jugak. So cukup la 8 glasses tapi kalau lebih lagi bagus.

Okay lah. Nak sambung study. Esok ada lecture pagi. Bersedia lah untuk berdiri lama lagi esok. Macamana la kalau pregnant masa clinical year nanti kan. Eh. Haha. Kbai. Wassalam.

Miss F

Saturday, October 11, 2014

Orientation Week 3rd Year IMS Bangalore

Bismillah.
Assalamualaikum.

Semalam bersamaan hari Sabtu 11 October 2014, tamatlah sudah minggu orientasi untuk clinical year students (3rd year). Agak stressful lah this week. Balik rumah je rasa nak tidur sebab penat sangat. Masa orientation week ni, kitorang dah dibahagi kepada 4 small batches (batch A,B,C,D and aku batch A which consists of 9 students) sebab ada 4 posting department ; medicine, surgery, obstetric and gynaecology, paediatric. Sepanjang minggu ni, kitorang diperkenalkan dengan sejarah hospital kitorang, and briefing berkenaan department masing-masing. 

Masa second day orientation tu kan, batch A kena masuk department medicine. And kitorang dibahagikan kepada 3 lagi group kecik. Ada yg pergi female ward, OPD, and ICU. I prefer pergi ward sebab ramai patient. Kalau OPD, kalau takde patient sangat, dapat sikit je la nanti. Masa orientation week ni, kitorang diberi pendedahan sedikit suasana masa start posting nanti. Seronok sebab dah dapat gambaran sikit. Cuma, hospital ni doctor selalu busy. Kita kena pandai pandai cari doctor. And kalau doctor takde, kita kena study sendiri. 

Oh lupa nak bagitau, aku dapat Baptist Hospital. Ada lagi dua hospital ; Jain Hospital, Sindhi Hospital. Ramai yg dapat Baptist Hospital sebab final year student yg dah balik for good tu ramai dari Baptist Hospital. And sedih la jugak sebab my 2 housemates semua lain lain hospital. Sorang dapat Jain Hospital, sorang lagi Sindhi Hospital. And fyi, Baptist paling dekat dengan rumah which is around 15 minutes je kalau naik scooter g sana. Sindhi paling jauh 45 minutes if naik bus. Semoga kawan kawan tabah la ye dapat hospital jauh. T.T

Isnin ni baru start posting. And nanti akan ada night duty (on call) so ada sorang or dua orang yang kena stay hospital sampai malam. Omg, aku rasa tak sabar nak kuruskan badan masa clinical year ni. Haha.

Okay lah, sampai sini je lah. Minggu ni dapat berehat hari Ahad je, Sabtu tu nasib baik half day tau. Okay, see you again. Bye!

Wassalam.
Miss F

Wednesday, October 1, 2014

Langkawi Aku Datang ! Part II

Bismillah.

Here's part II coming! 

Ini adalah sambungan untuk Langkawi Aku Datang ! Part I tau :)

Petang Jumaat tu, da lepas solat aku n Azra gi Pantai Cenang. Saje jejalan amik angin sambil survey harga untuk aktiviti keesokan hari. Alhamdulillah rezeki datang dari jauh ni, dapat la harga murah untuk jetski dengan parasailing. Asalnya nak main banana boat tapi kena ada cukup orang lah baru le main, lau tak rugi kena bayar lebih. So terpaksa la cancel. Nanti boleh main kat Port Dickson kot. Hehe.

Keesokan harinya, pagi tu kitorang pergi ke Langkawi Cable Car. Sebelum tu, singgah Pearl Harbour Park (lau xsilap la, sbb xsure ada pearl ke tak nama tempat tu haha) Kat situ banyak kapal kapal mewah. Teringin nak intai kat dalam tu *berangan lettuw*Disebabkan tak tahan panas, kitorang bergegas menuju ke tempat cable car, tak jauh pun dari situ.

Selfie kat Harbour Park :)

Bawah ni gambaq masa kat puncak gunung sana. Gayat la jugak naik cable car ni. Alhamdulillah selamat naik n turun. Harga murah je, ala tak ingat la tapi tak sampai RM40 pun. Murah je. Masa nak naik je ramai orang, masa turun tu, satu cable car ade kita dua orang je. Takut ! Haha.
Kat atas atas gunung ni sejukk. Matahari je memancar terik tapi sejuk. Best best!

Bawah ni gambar mee udang. Sedap! RM6 satu mangkuk. Uiyai udang gedabak besaq! Mee ni beli kat Pantai Cenang. Makan sambil nengok sunset <3 p="">






Petang tu kami pi main air kat laut. Naik jetski and parasailing yang naik belon kat udara tu. Pengalaman yang best tak terkata. First time naik benda benda tu semua. Excited la. Haha. Jetski harga RM100 untuk setengah jam, parasailing RM100 sekali naik. Berbaloi baloi~ Balik tu memang penat and lapar. Haha. Malam tu keluar pi shopping cekelat kat Haji Ismail Group punye kedai. Sedap la shopping tak sedar duit habis banyak kat situ. Haha. Then dekat area situ ada banyak kedai2 pasar malam, pi tengok tengok apa yg patut sambil cari makanan. Masa nak balik tu singgah makan char kuey teow. Biasa biasa je tapi kenyang alhamdulillah.

Hari Ahad, hari terakhir kat Langkawi *nangis*

Pagi tu bangun lewat sebab penaat sangat. Ingat pagi tu nak gi Go Kart tapi Azra cancel last last minit. Aku tak kisah pun asalkan aku sempat pegi shopping kat Idaman Suri sebelum balik. Haha. Pagi tu kitorang siap siap pack barang sebab nak check out terus. Boleh terus balik lepas shopping. Sempat la g Idaman Suri beli pemanggang ajaib yg ibu nak tu. Then singgah Kompleks HIG. Ada banyak rupanya kedai pakcik Ismail ni. Hmm. Last sekali singgah Cenang Mall untuk lunch and shopping sikit. 

Kitorang tak pegi pun island hopping semua tu sebab da pernah pegi, so gi Langkawi kali ni nak try benda yg tak pernah buat lagi la kan. N shopping tu wajib la sbb duty free kan. Macam2 barang murah. Rasa nak bawak 4-5 luggage untuk barang barang shopping ! *mata bersinar*

Pada jam 3 petang mcmtu, aku dah ada kat airport. Azra balik ke jetty Kuah. Berpisah lah dua sahabat baik ni kat situ. T.T *over* Aku punya flight lambat lagi, dalam kul 7.30 pm mcmtu. So aku lepak lah kat surau dengan dua luggage n satu plastik idaman suri dalam dia ada satu kotak pemanggang ajaib. Pemanggang ajaib tu aku bawak naik flight kengkonon jadi hand luggage. Sebelum tu aku dah tanya orang kt kaunter tu "size ni muat tak bawak naik atas?" Dia kata muat je. Ok lah gitu. Around 8.30 pm aku tiba di KLIA. Penat tapi sedih terpaksa tinggalkan bumi langkawi. Hehe. 

Ok lah..sampai sini je coretan pasal trip kita. Semoga berjumpa lagi untuk coretan yang akan datang. Mungkin lepas ni pergi UK pulak insyaAllah. Atau mungkinkan Maldives? Ooopss. Hanya Allah je yg tahu. *wink* Okay, nak tido dah. Goodnight!

Salam rindu,
Miss F

Langkawi Aku Datang! Part I

Bismillah.

Ehem ehem. Rasa dah berhabuk sangat dashboard belog kita ni. Just now baru je check dashboard tetengok ada comment berderet yang masih belum di approve (tapi sekarang dah approved semua k hihi). Mintak maap la ye kalau lambat sgt reply. Maklumlah belog ni tak macam FB n Instagram, takde notification alert. Amboi. 

Okay, sebenarnya entry kali ni nak bercerita (emm cerita la sangat kan) pasal plan vacation aku bersama kawan baikku iaitu Azra, ke Langkawi. Pengalaman yang sangat best and manis. Balik je rumah memang terbayang bayang Langkawi lagi. Nak bercuti lagi! :(


Actually plan ni last last minit la jugak. Punya lah payah nak cari geng utk trip pergi Langkawi ni. Yela, kalau dua orang aje yang pegi for sure lah parents risau kan. Haha. Tapi at last, kitorang memang pergi berdua je pun! Excited sangat nak pegi kan. Kitorang tak bertolak dari tempat yang sama. Azra dari Kuala Perlis naik ferry ke jetty Kuah.Aku pulak amik flight dari KLIA ke Langkawi International Airport. Sorang sorang je naik flight n itu first time sebenarnya naik flight domestic, n first time jugak naik flight sensorang. Berdebar la jugak tapi disebabkan dah biasa ulang alik India-Malaysia, so takde la cuak sangat. Macam naik bus je. Hewhew. Sekejap je sampai, tak sampai satu jam pun. Disebabkan perjalanan tak sampai satu jam, pihak Malaysia Airlines tidak menyediakan makanan ye. Lapaaaa tau tak masa tu. *mengade nye*

Aku sampai kat Langkawi International Airport kul 2 lebih kot. Then, aku pergi singgah Marrybrown. Makan bubur (my febret!) n kentang goreng sementara tunggu Azra jemput daripada jetty Kuah. Nasib baik tak jauh sangat. Azra dah siap book kereta viva putih baru cantik cun melecun dgn harga RM100 utk 24 jam. Total RM200 lah untuk 48 jam. Azra jemput dlm 2.30 pm mcmtu, then terus la menuju ke chalet kami, iaitu Pondok Muara Chalet. Uih murah tak yah cita la, RM100 per night and service memang tiptop. Bilik selesa, n of course air conditioned room, ada 3 katil, toilet bersih, ada meja makan, meja solek, TV bertepek kat dinding with remote, ada space yg luas untuk solat dan lompat lompat, ada peti ais kecik jugak. Aku book kat website Booking.com. Nanti dia akan mintak deposit kan RM100 sebagai confirmation. Bawah ni gambar-gambar yg aku sempat snap before balik aritu. 




Oh ye, ada heater sekali! Hihi. 

Dah sampai chalet, kitorang rehat rehat guling guling atas katil and siap siap solat. Lepas tu plan nak pi pantai chenang. Memang dah dekat sangat dgn chalet tapi still kena naik kereta. 

Okay lah,satgi ceq sambung naaa. Penatlah menaip. Stamina menaip dah semakin menurun :'(

Sekian.
Miss F

Monday, September 22, 2014

Marriage?

Alhamdulillah.

Satu step da selesai.

Mindset kita marriage is something yg sweet romantic all the time. Hakikatnya,hanya orang yg dah berkahwin je tahu. Aku belum lagi..hehehe..tp tengah on the way ke arah tu. InsyaAllah. Bagi aku, jalan ke arah baitul muslim tu pun bukanlah mudah. Ada sesuatu yg kita kena korbankan.

And paling penting..persediaan kita sebelum masuk alam baru. Aku pernah dengar satu kata kata ni, org yg tak buat persediaan sebelum memasuki alam perkahwinan, sama lah mcm kita masuk dewan peperiksaan tanpa sebarang preparation. Itu tandanya bersedia untuk gagal! Nauzubillah min zalik. 

Dan masa masa mcmni lah, akan menguji tahap kebergantungan kita pada Allah. Yakinlah Allah akan tetapkan yg terbaik utk kita bila tiba masa yg terbaik. InshaAllah.

Jadi, perbaiki diri kita dulu, jaga hubungan dgn Allah supaya Allah temukan kita dgn seseorang yg jaga hubungan dgn Allah juga. Jangan terlalu risau memikirkan siapa jodoh kita. Selesaikan tanggungjawab kita yg sekarang dahulu, jaga hak kita dgn Allah. Dgn manusia sekeliling. Semoga Allah berikan insan yg mulia dan baik2 sebagai jodoh kita nnt. InsyaAllah.

Semoga dipermudahkan ;)

Mrs-to-be,
Miss F

Tuesday, July 22, 2014

TAKUT JADI BAIK?

🌸🌸🌸

Adik : Kak,labuhnya tudung ni. Nanti org cakap macam ustazah *sambil belek belek tudung yg dia tgh pakai*

Me : So? Ustazah tu jahat ke? Nape takut orang panggil ustazah. Ustazah kot, bukan kene panggil pencuri.

🌸🌸🌸

HERE IS THE REALITY. And situasi ni aku jumpa kat mana mana. Even dgn kawan kawan sendiri, ada je yang malu nak labuhkan sikit tudung sebab takut orang panggil budak baik or budak useroh or ustazah.

🌷🌷🌷
"Alamak,labuh lah pulak tudung ni. Segan lah. Pendekkan lah sikit"
"Nanti orang cakap macam ustazah pulak"
🌷🌷🌷

Like seriously, is that wrong kena panggil panggilan baik mcmtu?even jadi bahan joking pun, its a good thing kan, bukan kena panggil pencuri or penzina whatsoever. Nape nak takut sangat. 😓

Orang kat luar sana mmg xkan pernah berhenti judging. So do whatever u think is right for u. Mungkin lah kita tak sebaik mana pun utk pakai pakaian 'solehah' macam tu, tapi it can be one of ur effort lah utk try jadi baik.

🌼🌼🌼

N people out there, stop judging orang lain. Memang orang bertudung tak semua baik, tapi kita tak tahu mungkin dia sedang mencuba bergulingguling struggle sehabisnya utk jadi baik n ubah benda yg buruk yg ada dalam diri dia. Doakan dia kan lagi bagus gittew.👍👍👍

Macam aku sendiri,aku pun ada je lagi kekurangan yg aku cuba nak perbaiki n benda buruk yg nak ditinggalkan. Nobody is perfect in this world but u can try to be perfect in any way.😎

🌸🌸🌸

Hopefully lepasni dah takde lah scene "malu kena panggil ustazah" ataupun "takut kena panggil budak baik,budak surau or budak useroh"😅

Buatlah something just to please Allah 😎

#PeringatanUntukDiriSendiriJuga
#KitaHambaAllahBukanHambaManusia

Saturday, June 21, 2014

BBQ Nation - it's BBQ time!

Assalamualaikum w.b.t

Semalam 21 Jun 2014 aku dan beberapa orang usrahmate and collegemate pegi berseronok di BBQ Nation. Tempat ni agak jauh dari rumah kitorang, dekat area MG, tapi berbaloi lah segala service and layanan kat sana. Kitorang dilayan seperti princess. Semua kehendak dipenuhi dengan senyuman mesra. Best sangat! Lepas tu ada orang buat persembahan,staff dia jugak yg buat performance tu tapi sekejap je. Mesti penat ni kene selalu practice. Haha.

Makanan kat sini unlimited. You makan la banyak mana you nak, bayaran dia dah fix dah. And ada makanan buffet jugak kat tepi tu,ada nasi,lauk lauk,salad,dessert,include ice cream. Kata atas meja pulak ada tempat utk grill. Ada veg n non veg. Aku suka seafood dia, shrimp especially. Memang sedap. And utk makanan grill ni dia akan sentiasa topup kat atas meja. So makan lah puas puas sebab dia xkan stop topup sampai la kita nak balik nanti. Oh yea ada rabbit jugak kat sini. Sape yg suke boleh la give it a try.

Total bayaran utk seorang semalam 1152 rupees tapi tu dah include lemon iced tea and tax. Tax memang mahal tapi berbaloi sangat. Sesiapa yg datang India nanti boleh lah singgah sini. Kitorang naik taxy bayar rs200 lebih je lau tak silap. Balik rumah kul 10 lebih tak sedar diri dah lewat ni dah lah rumah jauh haha. Balik masa tu naik taxy innova. Rasa nak muntah masa tu sebab perut penuh lepas tu pening pulak naik innova tu.

Itu je lah cerita kami. Kalau ada cite best lagi nnt aku update. Babai!

Wassalam.
Miss F.

Saturday, June 7, 2014

Kisah sedih bakal pakar kanser.

Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah, lagi 5 minggu lagi aku insyaAllah aku akan balik Malaysia untuk menyambut Ramadhan and Aidilfitri dengan family tersayang. Sepanjang second year, ini kali pertama aku akan balik Malaysia. Homesick sangat dah ni! Masa tolonglah cepat berjalan T.T

Sejak awal tahun second year MBBS, yeah its not that easy to be a medical student. It will never become easier. Tipulah kalau aku kata, tak pernah terlintas utk quit MBBS. Its a very tough course and sometimes, ada perasaan perasaan menyesal, lemah semangat duk menyelinap dalam hati n fikiran. Tapi, aku yakin, yang beri kekuatan utk aku teruskan hidup macam biasa hanyalah Allah. Takde orang lain lagi. Betapa Allah menguji tahap kebergantungan aku kepada Allah sepanjang kehidupan aku kat India ni. Tak kira lah apa pun, dari sekecil-kecil benda sampai la benda besar, sememangnya kita kene bergantung harap pada Allah sahaja seiring dengan usaha kita kan.

Hujung tahun first year, aku mendapat berita baik mengenai sesuatu. Aku rasa happy and bahagia tapi sekejap sangat. Berita gembira tu bertukar menjadi berita yg sangat sedih masa awal second year dulu. Bertukar 360 degree. Takde tolerate langsung. It was one of the most devastating news i've ever heard masa tu. Kecewa.

'Alasan' tu. 'Alasan' yg diberikan oleh mereka. Masa tu memang aku susah nak terima. Tapi lama-lama, aku cuba redha and lupakan. Alhamdulillah sepanjang second year ni, walaupun banyak sangat masalah-masalah yg tak best didengar, tapi achievement dlm exam makin meningkat. Alhamdulillah. Tapi aku tak risau sangat dengan result. Sebab ada benda besar lagi yang aku selalu fikir-fikirkan.

Baru-baru ni, aku dapat lagi berita sedih. Aku rasa lost. Aku rasa nak give up. Tambahan lagi orang sekeliling pressure aku dengan masalah lain. And sekarang pulak, aku sedang cuba untuk mempertimbangkan, untuk sambung clinical year di MSU Shah Alam,n bukan kat IMS Bangalore lagi. Tapi belum confirm lagi. Aku tengah fikir segala baik buruk and at the same time, istikharah mintak petunjuk. Aku tak pasti betul atau tak keputusan ni. Semoga Allah sentiasa guide hati ini utk buat keputusan yg terbaik.

Aku terfikir, 'alasan' yg aku cakap tadi. Antaranya sebab cita-cita aku nak jadi doktor. Tak sangka cita-cita aku ni yang membunuh jiwa aku sendiri. Cita-cita aku ni menyebabkan hancurnya harapan aku nak hidup bahagia mcm orang lain. Cita-cita aku ni yg menyebabkan bertukarnya berita gembira jadi berita tragik. Impian aku terhalang sebab cita-cita aku sendiri. Ye, memang aku nak jadi doktor, tapi tak bermakna dengan cita2 aku tu aku ketepikan impian aku yg lain.

Bukan senang nak survive kat sini.
Bukan senang nak menjaga hati dan iman.
Kalau dengan balik Malaysia tu yg terbaik..
aku akan balik.

Biarlah masa yang menentukan.
Aku cuma harap aku kuat.
Aku bersyukur masih ada yang memberi semangat utk aku teruskan saki baki mbbs di sini.
Tapi terkadang aku tewas dlm melawan perasaan sendiri.

Mungkin nampak macam aku nak lari dari masalah.
Tapi hakikatnya, aku nak melindungi diri drpd terjebaknya aku dalam masalah masalah yg lagi besar.

Mereka mungkin tak kan faham situasi aku kat sini.
Mereka mungkin takkan tahu apa yang aku rasa.
Bila banyak mata memerhati, banyak mulut yg mengatakan sesuatu yang pahit utk ditelan..
Orang lain tak rasa. Kalau rasa pun, takkan sama pahitnya.

Mungkin mereka ingat dengan 'alasan' itu aku akan terus hidup n belajar mcm biasa, dapat distinction, graduate dari IMS, housemanship, jadi MO, specialise dlm bidang kanser dan hidup bahagia.
Mungkin mereka ingat cita-cita aku tu menjamin kebahagiaan aku? Mungkin.

Hidup aku seolah-olah ditakdirkan hnya utk menjadi seorang doktor, seorang pakar kanser.
Seolah-olah aku tak layak merasai hidup seperti orang lain.

Takpe lah.
Ini hanyalah luahan hati. Mungkin dipengaruhi dengan sedikit emosi.
Aku cuma harap perasaan macamni akan hilang terbang jauh sejauh jauhnya.
Mungkin aku perlukan sedikit masa utk semua ni.
InsyaAllah,aku redha dengan apa yg akan jadi lepas ni.
Siapalah aku utk mempersoalkan takdir dan ketentuan Allah.
Aku serahkan hatiku ini kepadaMu ya Allah, jaga hatiku, pelihara imanku.

Biarlah aku tak gembira dan tak bahagia kat dunia ni, tapi aku mohon ya Allah, jadikan lah aku seorang hamba yang bersyukur. Bersyukur dengan segala nikmat dan ujian yg Engkau berikan. Baik atau buruk, aku yakin Engkau akan bagi pengakhiran yang terbaik untukku.


Be strong pleasee!

Wassalam.
Miss F

Wednesday, February 26, 2014

Lupa umur sendiri !

Assalamualaikum.

Hari ni aku gi jumpa doctor kat MS Ramaiah Hospital dekat sesangat dengan college aku. Takde sakit ape pun, just infection je. So, aku kena gi jumpa doctor sebab macam makin teruk pulak. Dulu pernah je jumpa doktor pakar hospital situ, tapi aku da resistant kot dengan ubat dia bagi tu, so kena bagi ubat lain. Non compliance lagi. haaa. Doctor bagi ubat dalam combination. Nak prevent resistant.

And sakit aku ni, memang sama macam apa yang aku hafal dalam logbook and textbook. Aku cuba diagnose sendiri and then google sikit. Tak sangka pulak penyakit ni yg aku duk hafal hafal selama ni. Siapa sangka kan. 

Takpe lah. At least boleh bertindak cepat kan. 

Tadi doctor tu ada tanya aku ni medical student ke. Dah tahun ke berapa. Muka foreigner kan, maybe boleh agak kot. hehe. Aku harap kali ni ubat tu effective la untuk infection ni. Tak sanggup la lama lama macamni. Stress tau. Nasib baik sekarang tengah cuti sem 1 week. Boleh lah aku bermanja dengan ubat-ubat ni haa. Kalau da bukak college nanti, mesti malas nak layan ubat-ubat ni. Oh tadi pun aku kena buat blood test, urine test. Nak check sugar level n thyroid hormone. Esok baru boleh amik result blood test. Aku harap sangat takde pape yg abnormal dalam report tu nanti. 

And tadi kan. Aku lupa umur aku! Serious. Aku cakap umur aku 20 tahun. Padahal patutnya 21 tahun! Nasib la sini takde gune IC ke ape haha. Ingat nak kira tadi, tapi takpe lah dah tercakap 20 nak buat macamana. Lagipun aku kan awet muda. Owang tak pewasan pown. hikhiks. 

Okay lah. Itu saja. Ada idea nanti aku hapdet. Oraitt.

Assalamualaikum.
Good night~ ZzzzzZzzzz

Miss F