Friday, December 6, 2013

Progress Test 1 dah habis!

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah, kitorang baru je habis hekzem. I'M FREE! Tapi sekejap je lah, next week start module baru dah. Anyway, exam ni nama dia Progress Test 1. Carry marks tak banyak pun utk ni, but still, boleh jadi booster untuk total markah carry marks nanti. Overall, alhamdulillah, boleh jawab la utk hekzem kali ni. Tapi macam biasa la, ade je yg dah hafal tapi tak ingat. Ada yg mmg tak study pun pasal bende tu. And the funny part is, banyak jugak soalan daripada subjek Forensic Medicine. Padahal forensic ni subjek yg paling sikit portion nye lau tak silap. Tak sebanyak microbiology, pharmacology, pathology.

Aku suka subjek Pharmacology. Tak tahu nape, memorizing drug's name ni memang sangat fun. Plus, lecturer Pharmacology mostly best-best. Lecture note aku utk Pharmaco lah yg aku rasa paling lengkap and boleh refer utk hekzem. Tapi unfortunately, utk Progress Test 1 ni tak banyak pun masuk soalan berkaitan nama drug, drug interaction. Sedih jugak. Tapi takpe lah, maybe masuk utk Pro Exam ke kan. InsyaAllah!

Exam kali ni hari Khamis and Jumaat. And hari Rabu, a day before exam, kitorang masih ada kelas sampai petang. OMG. Memang cuak la, tapi aku datang je kelas. Ada seminar presentation forensic petang tu. Memang sangat helpful utk exam :'D Malam rabu tu aku tido lewat sikit, dlm kul 1 pagi kot. Plan nak tido kul 12, tp sebab banyak sgt nak kena revise, ter extend pulak. Lepas tu, bila dah habis theory exam, malam khamis tu aku tido awal! Terjaga kul 5 lebih pagi. Tapi tak stress sangat pun sebab rasa macam dah banyak dah study utk OSPE. OSPE ni exam utk practical. Selalunya hafal logbook je, and refer slide histology, specimen semua tu.

OSPE tadi masuk pasal wet gangrene. Nasib baik lah malam tu study pasal tu dgn roommate. Sebijik-bijik masuk. Specimen pun sama. And aku siap wat note sikit-sikit untuk gangrene tu. Alhamdulillah! Cuma pharmacology agak hancus, cuz i didn't read part dosage form tu. Sebab tak expect pun akan masuk. And graph pulak pasal antagonism. Baru je hafal pasal inverse agonist, tapi bila tengok soalan tu tadi, macam blank pulak -.- tapi takpe lah,aku jawab je agak-agak boleh diterima. Kot-kot dapat markah kesian ke kan T.T

Yang penting aku dah usaha sebaik mungkin. Usaha tu bukan takat usaha malam before exam, tapi usaha datang kelas, seminar, tutorial, practical. Tu dikira usaha jugak. Semoga usaha kita sentiasa dipandang oleh Allah and kena ingat, setiap kejayaan yg kita dapat..bukan sebab usaha kita pun, tapi sebab rahmat dan kehendak Allah. Cuma fitrahnya, siapa yg usaha, dia akan dapat apa yg dia nak, TAPI, atas izin Allah. Jadi , nak kejayaan tu, usaha.. dan doa lah supaya usaha kita tu Allah pandang, and supaya Allah redha dgn usaha n kesungguhan kita tu. Okkeyy? 

Itu je lah kot. Oh ye petang tadi aku pergi makan makanan korea kat Hae Kum Gang (HKG) restaurant. Tak tau lah betul ke tak spelling. Tapi best la kedai tu. Masa tengah tunggu makanan tu, dia akan serve side dish, kira macam appetizer la kot, tp sedap! Aku order jjambong. Sebab aku teringat cite Running Man, Jihyo suka makan jjambong. Nampak macam sedap je. Aku pun try la tadi. Harga dia 380rs. Dalam RM20 lebih la jugak. Jjambong ni macam noodles, kuah dia spicy. Rasa mcm mee kari malaysia pun ada. Sedap. Kenyang sangat sebab mangkuk besar. Next time nak try yg lain pulak. hehe. And ade jugak order ramai2, order crab roll lau tak silap, dgn kimbap tuna. Ok la rasa dia. Lepas tu dah habis makan, dia serve dessert. Buah tembikai dgn papaya, sekali air mcm air nata de coco tu. So mmg sedap la. Next time nak pegi lagi! :D

Ok lah. that's all for today. Aku nak sambung tengok Running Man. Esok nak pegi library siapkan segala kerja. Next week dah masuk module baru! 

Sekian, wassalam.

Bahagia dah habis hekzem,
Miss F.


Friday, October 4, 2013

Welcome back to India!


Assalamualaikum w.b.t..

Alhamdulillah aku selamat sampai Bangalore 29hb September aritu. Sepatutnya start kelas 30hb, tapi entah kenapa tangguh lagi seminggu, so dijangka start kelas 7hb October. So, 2 Oct tu kitorang setelkan renew RP kat FRRO, which is tempat yang takde sape suka pegi. RP stands for Residential Permit, kena renew every year. And RP ni holds for 3 permit keluar masuk India. So dalam setahun boleh balik Malaysia 3 kali sahaja which is more than enough la kan. 

Tapi malangnya, document aku ade masalah, so aku masih tak dapat RP sampai sekarang. Maybe by next week kot boleh dapat. Hari tu total tambang auto pegi FRRO nak dekat 1000 rupee jugak lah ulang alik. Hadoih. Sabo je la dengan india ni.

This week aku banyak berehat di rumah. Keluar pun hanya untuk food hunting. Haha. Lately aku selalu makan tomyam je. Kalau tak kat Lanthai Restaurant, kat Beijing Bites pun boleh lah. Tukar tukar selera. Nak masak , takde mood. Tengok dapur yang sebulan lebih kena tinggal tu membuatkan aku tak selera nak guna dapur. Sorry ya, haha.

InsyaAllah next week start kelas untuk second year MBBS. Ahamdulillah. Dah lepas 1 year kat sini rasa happy sangat sebab yeah, banyak jugak la pahit manis sepanjang setahun kat India ni. And mostly pahit la :( Malam tadi blackout. Tak tahu lah ade fius or suis rosak, tak reti lah bende elektrik ni tapi lama jugak la blackout semalam. Lepas panggil electrician datang, baru lah okay. Lega sangat. Kalau tak, memang rasa nak nangis sebab tak boleeh tido dalam keadaan blackout tu, rasa macam tido dalam hutan. -.-

Ahad ni aku akan beli buku, memandangkan elaun buku sangat banyak and dah masuk dah pun, so boleh lah shopping buku bebanyak. Yeay! Subjek utk 2nd year adalah seperti berikut (amboih) :

*Pathology
*Microbiology
*Pharmacology
*Forensic Medicine

Harap2 berjaya lepas 2nd year with flying colors! InsyaAllah :)

And sempena masuk 2nd year, i would like to reward myself with a scooter! Dah book dah pun from my senior, dapat harga rs 25k. Warna febret, purple! Nasib baik la dapat yg warna purple. Usually senior jual scooter warna tak cantek sangat. Hehe. Memilih kemain lagi.

Okay. Enough for today. Kalau rajin esok i bebel lagi. Babai assalamualaikum!




With love,
Miss F <3

Tuesday, July 16, 2013

Pencinta Kek Batik.

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum w.b.t.

Malam tadi lepas solat terawih aku buat kek batik! hehe. Tu pun sebab abang teringin nak makan kek batik. Aku pulak memang suka buat kek ni. Untungla my brother! :) Resepi kek batik aku dapat dari sini cuma aku adjust-adjust sikit ikut suka hati cita rasaku. hehe.

Sangat senang. Ingredient yg diperlukan hanyalah :

  • 1 bijik buttercup (250gm).
  • Biskut marie (patah-patahkan)
  • Setengah tin susu pekat.
  • Air.
  • Milo (peket paling kecik)
  • Esen vanilla (nak bagi wangi!)
Aku tambah koko sebab nak bagi warna dia cekelat pekat sikit, and bia kek batik ada rasa koko sikit, takde la manis milo sangat kan. Bahan-bahan ni aku main campak-campak je dalam kuali. Macam masak mee goreng gitu. Alhamdulillah dah habis mencampak bahan-bahan ni, last sekali baru la masukkan biskut marie yang dah dipatah-patahkan. Lepas tu masuk dalam loyang, lenyek lenyek kan dia supaya mampat, lepas tu masuk dalam peti ais. Lepas 1 jam, sedia untuk dimakan! 

Oh yang milo tu, nak ganti dengan vico pun boleh :)

Maaf gambar takde. Sebab malas nak tangkap gambo. Pikir nak makan je. Haha. 

Okay, sekian sahaja. Wassalam.

Bakal membuka bakery one day nanti (insyaAllah),
Miss F



Sunday, July 14, 2013

Supplier silk saree ;)

Bismillahirrahmaanirrahiim.
Assalamualaikum :)

Balik Mesia ni aku jadi supplier silk saree. Tapi bukan aku lah yang jualnya. Ibu tolong jual. Alhamdulillah laris sangat. Kain saree ni 6 meter. So boleh buat 2 baju + 1 kain. Boleh buat baju kurung biasa, baju pahang, baju kedah pun boleh, baju negeri masing-masing lagi lah boleh, and paling best boleh buat jubah! Hehe. Corak macam songket sikit, tapi ni bukan lah kain songket yee. Haritu beli 20 saree kat India, tapi bawak balik 12 saree je. 8 saree terpaksa dikorbankan sebab luggage muat 25 kg je. Plus buku-buku medic lagi nak dibawak, so tak boleh nak bawak semua saree T.T


Macam-macam warna, boleh buat baju raya!



Paling suka saree yang ni! 
Yang ni contoh kain saree yang dah dibuat baju kurung. Macam-macam design baju kurung boleh buat sebenarnya :)


Oh. Harga saree? Untuk 6 meter tu..RM150. Memang import khas dari Bangalore India. Untung la jugak belajar kat India ni haha :p Setakat ni lau tak silap dah 5 terjual, 3 pending (sebab ada sedara mara book), lagi 4 available. Semuanya ibu jual. Terima kasih bu! :D

Oh btw, semalam ada tetamu istimewa datang rumah. *nangis terharu* Hati berbunga-bunga sebab dalam hati dah memang ada taman kan. Haha. Dorang datang berbuka kat sini. Alhamdulillah segalanya berjalan lancar. Semoga Allah permudahkan! *kesat air mata*


Okay dah. Jom sambung study Biochemistry. Pro exam bulan 8. *nangis balik*


Wassalam.

Miss F.

Wednesday, July 10, 2013

Ber'ramadhan' di Malaysia :)

TA DAA!

Assalamualaikum w.b.t.

Apa ta daa ta daa nih. Ya Allah.. Okay, sebenarnya aku excited sebab aku dah ada kat Malaysia sekarang ni! Alhamdulillah. Segala perancangan berjalan lancar dengan izin Allah S.W.T. Dan sekarang juga aku tengah tak sihat. Selsema mula menyerang pada malam pertama Ramadhan, betul-betul lepas siap solat terawih. Sakit ini Allah datangkan kepadaku mungkin sebagai kifarah dosa, ataupun Allah ingin membuatkan aku sentiasa ingat kepada Dia. Alhamdulillah. :)

Hari ini genaplah seminggu aku dah ada kat Malaysia. Jap, aku cuba ingat balik apa yang aku dah makan sepanjang minggu ni. 

Bubur Marry Brown (yg ada sambal tu. sedap sangat!)
Cheeze Wedges KFC (makan kat LCCT. beli cheezy wedges je, aku n Yana mengidam sangat)
Chicken rice.
Gado-gado (yang makan dengan kuah kacang tu)
Mee kari (balik je rumah ayah pi beli mee kari! memang tengah mengidam pun <3 p="">
Kuih hmm, tak ingat nama apa tapi ada pulut n ada yg kaler hijau tu hehe.
Sup daging.
Roti Gardenia (siyes nikmat sangat makan roti ni. Kat India mmg takde roti sedap ceni!)
Pizza Hut (kat India takleh makan pizza hut, sebab tak yakin status halal)

Ini jela kot yang aku ingat. Tak elok dok ingat makanan bulan-bulan Ramadhan ni. Ish3. 

Mengikut kiraan, aku ada lagi 16 hari nak balik. So, kalau campur 7hari aku dah duk kat sini, maknanya aku akan bercuti di Malaysia selama 23 hari! HAHA. Hari tu tukar date balik, dari hari ahad, tukar balik hari rabu. So aku adalah antara  yang terawal balik! hihi. Tukar date ni pun sebab jadual lambat keluar. Kali ni exam Isnin, Selasa, Rabu. Selalunya Rabu, Khamis, Jumaat. Aku pun da beli tiket awal-awal balik Ahad. Bila jadual dah kuar, baru lah aku decide nak tukar date. Rugi la dah habis exam duk lama-lama kat India watpe. Tak sanggup lah. Rugi 4 hari. Rugi rugi! hehe. 

Okay, sampai sini sahaja. Sekian.

Wassalam.

Miss F. 



Thursday, May 23, 2013

MSU MSU MSU

Assalamualaikum. 

Di malam yang hening ni. Aku nak bercerita pasal MSU. Eh tetiba lak kan. Hehe. Takde la, memandangkan sekarang ni musim UPU and musim dapat tawaran scholarship, jadi eloklah kalau aku meriahkan lagi musim ni. Haha.

Okay. First thing first. Kita mulakan dgn kos hidup kat MSU. Hal ini amat penting ye adik-adik, sebab elaun yang MARA bagi masa foundation memang tak cukup pun haha. Ye la, kos hidup kat shah alam, tinggi la jugak kan. MARA akan bagi elaun sebanyak RM430 sebulan. Mula-mula nanti dia akan bagi untuk 6 bulan terus, so memang dapat beribu-ribu la. Masa tu sape nak tukar handphone samsung kepada iPhone boleh la tapi tak makan la untuk beberapa bulan. ;p

Kat MSU ada cafe, makanan kat situ sedap2. Kalau nak di compare dgn yg kat India ni, cafe MSU berkali kali ganda bestnya insyaAllah. Dulu selalu breakfast spaghetti kat sana. Kalau lunch, makan nasi and lauk. Kalau amik lauk sayur n ayam/daging kalau tak silap bawah RM5 je, tak mahal. Dah tak ingat dah harga berapa. maaf kalau tersilap. So sehari tu boleh la hidup kalau bawak RM5 je pegi kelas. Ada mini market jugak kat sana, ala-ala 7eleven gitu. Kalau nak beli gula-gula,cekelat dan lain-lain lagi, boleh lah beli kat situ.

Pasal accomodation. Masa kitorang dulu, kena duduk kat seksyen 15. Macam rumah kedai gitu. Rumah kat tingkat atas, kat bawah2 ada kedai and restaurant. So kalau lapar kitorang terus turun bawah and pilih je restoran mana yg kita suka. Banyak sangat restoran best-best kat seksyen 15. Rumah kat situ macam apartment, ada 3 bilik. 1 bilik besar untuk 4 orang, 2 bilik kecik sikit. Yang tu untuk 2 orang sebilik. Selesa la rumah tu. Cuma security kurengg sikit cuz tak de pakcik guard tolong jaga kat pagar. The only security adalah sekeping kad. Kad ni kita scan kat tepi pintu pagar kat tangga, so hanya orang yg ada kad tu je lepas nak masuk. Tapi ada je kes pecah masuk, tak tau camane dorang boleh redah pintu pagar tu. Haih. Sabo jela.

Next, jadual kelas. Selalunya tak pack sangat pun. Sehari tu paling banyak ada 3 kelas. Ada masa lain tu, kalau budak bijak dia akan pergi tesco shopping kat sana. Kalau yg lagi bijak, dia akan balik rumah tido. Kalau yang lagi lah sangat bijak dia akan pergi library study. Selalunya apa yg aku akan buat ialah dgn pergi berfoya-foya kat tesco. Oh ye, kat tesco ada hot n roll. Selalu jugak beli kat situ. Tak mahal pun, RM3.90 je savoury paratha. Promote jap. hehe.

Then, pasal subject. Untuk foundation in medical science ni ada 3 semester. Setiap sem subjek lain-lain tau. 1 sem belajar dalam 3-4 bulan kot. Subjek first sem, English 1, Biology, Malaysian Studies, Health Science and Maths 1. Masa first sem aku dapat pointer 3.79. Sikit kan? haha. Alhamdulillah la dapat la jugak dean list, ye dok. Untuk sem 2 agak tough, sebab mostly subjek science. Tapi disebabkan lecturer sangatlah baik dan suka membantu, so aku berjaya dapat 4.0 flat masa untuk sem 2 ni. Subjek-subjeknya adalah Chemistry, Physics, Anatomy and Physiology , Maths 2. Then untuk sem 3, subjek Islamic Studies, Intro to Computer Science, English 2, Chemistry 2, Basic Genetics. Rasa macam tak cukup je subjek ni. Haha. Maaflah, yang ni je yg aku ingat sebab banyak sangat subjek. Untuk sem 3 ni aku dapat 3.75 kalau tak silap lah. Kantoi kat Basic Genetics. Susah gila exam dia. Tapi ramai je yg dapat A. Aku je yg bermasalah sikit dalam genetic genetic ni. Hehe. Overall, untuk 3 sem ni, alhamdulillah dapat CGPA 3.85, lepaslah untuk dapat anugerah dean list n lepas untuk fly! :D

So, tak susah pun nak dapat 3.50 ke atas, selagi balik rumah kau study betul-betul, insyaAllah boleh score. And kalau tak lepas, boleh buat rayuan. Cuma bezanya, memang orang yg tak lepas 3.50 takkan boleh fly. MARA takkan kasi. But still, MARA boleh lagi tanggung kos belajar dia kat Malaysia shj. InsyaAllah, ada hikmahnya kalau tak lepas nak fly. Tak semestinya apa yg kita suka tu yg terbaik untuk kita kan? :)

Okay, lagi apa eh nak cite pasal MSU. Hmm, facilities. Aku memang kagum la dgn kemajuan facilities kat MSU. Best. Mewah. Ada escalator tu yg wat aku teruja sikit. Sikit je la. Tempat pun cantik. Kelas-kelas dia pun selesa, selalunya aircond sejuk sangat sampai boleh cramp 1 badan. Haha. Lepas tu..lecturer selalunya muda-muda and sporting sangat. Rindu la lecturer MSU! :D

Bulan ramadan nanti selalunya akan ada majlis bbuka puasa. Free je tak yah bayar. Makan best lak tu. President MSU belanja. Kaya sangat. Dah lah hensem. Hehe. Pastu, haa. Ada aktiviti mentoring setiap hari isnin. Tapi tengok lecturer jugak la, ada yg tak aktif sangat, ada yg memang every week buat. Best la mentoring. Aku suka kalau part yg mentor belanja makan. Aku kalau bab makan aku memang gembira sangat. haha. Selalunya mentoring ni bincang pasal aktiviti yg fun, so tak stress sangat la kalau asyik belajar je kan. Mentor aku dulu selalu belanja pizza. Sayang mdm! 

Okay lah, sampai sini je kot. Dah pukul 2.22 a.m. Kena sambung study Anatomy. Sekarang ni module CNS dah nak habis dah, tinggal seminggu lebih. Lepas tu lagi 1 module, then final exam n PRO exam. Tak sabarnya nak habis first year medic! Oh btw, aku balik Malaysia awal bulan 7 nanti. Nak celebrate ramadan dgn family. Balik 3 weeks je, then balik India balik, ada  revision week lg few weeks, pastu baru PRO exam. Kalau tak fail, insyaAllah boleh balik Malaysia lagi sebulan. Elaun habis beli tiket je. hihi.

Okay, till here then.

All the best kepada adik-adik yg bakal menempuh alam kampus ;)

Sekian wassalam.

Miss Lurvians

Sunday, May 19, 2013

Someone is fighting to survive.

Assalamualaikum.


Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

Allah masih izinkan aku untuk terus hidup. Dan digerakkan hati untuk hapdet belog. :) Banyak benda yang jadi lately. Yang buatkan aku lebih dekat dengan Allah. Buatkan aku sentiasa muhasabah diri balik. Well, apa-apa pun musibah yang menimpa..pasti ada hikmahnya. Pasti ada something yang Allah nak tunjuk kat kita kan kan.

Btw, semalam aku dapat berita tentang wan aku. Dia dah sakit tenat. Wan aku kene cancer sejak beberapa tahun lepas. Aku tak mampu nak berbuat apa-apa melainkan utk mendoakan yg terbaik untuk dia. She's just too strong. Cancer stage 4, tapi masih tabah dan kuat menghadapi sakit dan derita sakit kanser. Dia dah tua, above 60. So, dia tak boleh nak undergo chemotherapy. Quite risky. Side effects of chemotherapy will make her condition even worst. Aku rasa, chemotherapy ni bukanlah the best treatment. Chemo ni just macam nak panjangkan jangka hayat. And setahu aku, utk buat chemotherapy agak high cost. Dah lah ada side effect. Ape pun, orang kata, kita kene ikhtiar je apa yang termampu. Sebab ajal semua di tangan Allah. Bukan under kuasa kita, bukan under kuasa doctor itu sendiri.

And malam tadi, aku call ibu, masa tu ibu kat kampung. Yang lain-lain tengah baca yasin. Wan dah tunjuk tanda-tanda..susah nak bernafas. Aku yang kat India ni, baca Yasin untuk wan. Semoga Allah permudahkan segala urusan kat sana. Malam tadi jugak blackout sebab hujan lebat. Malam tadi perasaan memang bercampur baur. Tak tahu nak rasa macamana. Semalam air kejap ada kejap takde. Malam pulak blackout tiba-tiba. Kalau sekejap tak pe la jugak. Subuh pagi tadi pun takde air. Terpaksa gi hangkut baldi tadah kat sinki dapur.

Blackout? -.-"


Aku sedar..kehidupan di dunia ni tak mudah. Bukan setakat kat India je..Bagi aku, aku rasa kat mana-mana pun, ada ujian masing-masing. Ada je benda yang akan menduga iman dan kesabaran kita. Tapi Allah uji kita tak semestinya dia tak sayang kita. Tengoklah Rasulullah S.A.W dulu, baginda dari kecik sampai da dewasa, dia diuji non stop! Padahal baginda kekasih Allah. Allah sayang baginda,Allah nak tinggikan darjat Rasulullah S.A.W. So apapun musibah yg terjadi kat kita, bersangka baiklah dengan Allah. Kita tak tahu apa sebenarnya yg Allah nak tunjuk. Mungkin bukan on that particular time, tapi in time kita akan tahu jugak. Kenapa dulu macamn macamni macamni.

Bagi aku sabar dan redha itu lah kunci utama. Kunci utama bahagia. Usrahmate pernah kata, bahagia is redha. Which is terima dgn penuh ikhlas, good or bad. Allah tak zalim. Allah takkan menganiaya hamba-hambaNya. That is why kita kena yakin dengan Allah. Bersangka baik dgn Dia. Allah kan suka orang yang sabar? :)

“Dan sungguh akan Kami berikan cubaan kepadamu, dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa, dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar, (yaitu) orang-orang yang apabila ditimpa musibah, mereka mengucapkan,”Inna lillahi wa inna ilaihi raji’un.” Mereka itulah yang mendapatkan keberkatan yang sempurna dan rahmat dari Rabbnya, dan mereka itulah orang-orang yang mendapat petunjuk”. 

[al Baqarah :155-157]

Tidak ada Tuhan Selain Engkau. Maha suci Engkau Ya Allah,sesungguhnya aku adalah termasuk orang-orang yang zalim

Sabarlah dalam bersabar.
Bertabahlah wahai hati.
Dunia ini tak kekal lama.
Orang yang bijak takkan terpedaya dgn keindahan dunia.
Sebab semua orang tahu, akhirat itu DESTINASI akhir kita.
Kalau dibandingkan dunia dan akhirat, hidup di dunia hanya sekejap sahaja.
Tak lama.
Teruskan tabah dan sabar.
Walau apa pun yang melanda.
Baliklah pada Allah.
Allah yang pegang hati-hati kita.
Mohon kekuatan dari Dia.
Supaya sekali kita jatuh..
Walaupun kita jatuh dalam jurang yang paling dalam..
Kita mampu untuk bangkit semula.
Jangan sesekali berputus asa
Jangan sesekali putus harapan
Allah tak pernah zalim
Pertolongan Allah sangatlah dekat
Sangat dekat. :')


"Aku tak tahu sama ada ini ujian atau rahmat. Aku hanya bersangka baik dengan Allah" :)


Sekian,wassalam.

Miss F.

Sunday, April 28, 2013

Aku Masih di Sini.

Assalamualaikum.

Macam biasa, before aku mula membebel kat sini, aku nak cakap yang dah hampir 7 bulan aku duk India. Dah 3 exam habis. Ada lagi 2 exam nak kena tempuh lepas ni,which are final exam and pro exam. Pro exam ni penentu sama ada aku berjaya masuk 2nd year atau tak. Hopefully lepas la nanti. Malu lah kalau kantoi first year medic. So kalau pass, insyaAllah dlm bulan 9 or 10 tahun 2013 ini, bermulalah perjuangan hidup sebagai pelajar perubatan tahun 2!

Sekarang ni tengah cuti seminggu. Lepas exam je cuti. So sebenarnya banyak jugak cuti masa first year and 2nd year ni. Dah masuk 3rd year nanti tak sure lah cuti dia macamana sebab 3rd year tu tahun clinical, which means dah tak payah pergi college, belajar kat hospital je. Setiap pagi ada bas khas untuk senior2 pergi hospital. Tak sabarnya nak masuk clinical year!

Aku nak cerita pasal exam yang aku baru habis haritu. Exam ni sebenarnya Progress Test 2. Module yg masuk dlm exam ni module yg baru belajar masa sem 2 je. So total module yg dah belajar masa sem 2 ada 4, GIT, renal, endocrine and yang paling best, reproductive module. Haha. GIT belajar 3 weeks, renal 2 weeks, endocrine 2 weeks and reproductive module 1 week. Kitorang habis je reproductive module ni, ada gap sehari, lepas tu terus exam. Haa amek kaw. Revision week xde, ada revision day je 1 hari. Nasib bek la aku dah tak study last minute skang ni. Takde la stress sangat. Alhamdulillah.

Hari selasa habis belajar. Hari khamis exam. Ada 3 paper, MCQ, SEQ, MEQ. 1 paper ni include 3 subject, anatomy, physio and biochems. So malam tu memang kene pulun baca 3 subjek lah sebab paper exam bukan ikut subjek macam masa spm and foundation dulu. Alhamdulillah aku boleh jawab semua. Cuma soalan kali ni tak direct. Dia kene fikir dalam dalam. I mean basic concept kena faham betul betul, then baru boleh jawab. Kalau tak sebelum ni soalan direct je, tu pun jawab merapu rapu. Hahaha :D

Hari jumaat pulak OSPE. OSPE ni test untuk practical. Untuk anatomy, kali ni dapat specimen female reproductive organ. Specimen ni sebenarnya part of cadaver punya organ badan. Kat sini kitorang panggil specimen. Dia suruh determine pinned structure, dia ada letak pin kat 1 structure, so kene detect tu apa. Kali ni, dapat uterus. Dia tanya development of uterus ni from which duct. And dia tanya pasal congenital anomalies pasal uterus ni. Ape bende tah aku hentam haritu. Haha. Lepas tu ada 1 session ni kene tengok xray film..lepastu kene jawab based on xray tu. Puas jugak main teka2 dengan doctor flossy, sebab aku tak ingat, padahal selalu je lecturer sebut dalam kelas. Teka2 asyik salah je. Out of 4 aku dapat jawab 2 je..pasal trigone of bladder and ureter. Yg lagi 2 tu, aku memang blur la, tak dapat jawab. :(

Lagi 1 specimen, dapat stomach. Dia tanya blood supply of stomach and lymph node. Haa yg lymph node tu aku hentam. Blood supply alhamdulillah memang dah target itu masuk exam. Lymph drainage ini ada banyak tau, macam each organ ada lymph drainage masing masing. Lepas ni masuk central nervous system punya module. Lagi lah..kene hafal innervation pulak. Blood supply puntak khatam lagi T.T

Okay lah,sampai sini je lah pasal exam. Kita lupakan je pasal exam. Kita enjoy holiday okay? Choww.

Assalamualaikum.

Miss F






Friday, March 29, 2013

Sakit Penghapus Dosa.

Assalamualaikam salam kasih salam sayang. ;)

Malam tadi malam yang sangat menyakitkan. Seriously. Lately keadaan kesihatan ku tak mengizinkan. Kadang-kadang aku pun tak pasti kenapa. Okay. Aku mula rasa tak sedap badan since last thursday. Malam befor khamis tu, aku mimpi. Mimpi aku tengah muntah. Banyaaaak sangat and of course sakit. Sampai aku terjaga tekak aku dapat rasa lagi sakit dan loya. Sepanjang hari khamis tu..aku loya. Pening. Dah lah kelas habis petang. Memang terpaksa tahan. Before aku tidur malam tu, aku pening kepala sangat sangat sampai tak boleh angkat kepala. Masa tu tengah siapkan logbook. Then aku decide untuk tido sebab tak tahan.

Hari jumaat pulak. Sakit perut. Keluar masuk toilet jugak la. Malam tadi, sakit perut and sakit belakang. And terasa sakit tu lebih ke belah kiri. Orang kata kalau belah kiri tu sebab gastric. Ye, aku memang pernah kena gastric dulu, tapi aku tak rasa yang ni gastric sebab lain sikit sakitnya. Masa aku kena gastric dulu, masa tu tengah belaja module pasal blood. Sepanjang minggu tu aku tak boleh nak study langsung. Rugi. Tapi, takpe. Allah datangkan sakit tu sebab Allah nak aku ingat Dia selalu. Sebab Allah nak hapuskan dosa dosa aku. Alhamdulillah.

Tak habis kat situ, setiap malam, kaki cramp. Badan sakit-sakit. Sakit sangat. Minggu tu aku masa aku banyak dihabiskan dengan tido. Aku dah pergi hospital. Check darah. Doctor suspect aku kena demam denggi. Oh no. Ye, beberapa hari sebelum tu, aku demam. Then timbul rashes kat muka and tangan. Takut sangat masa tu. Hari jumaat tu baru dapat result dari doctor. Alhamdulillah keputusan darah membuktikan aku tak kena denggi. Syukur. Lepas tu, doctor kata aku sebenarnya kena gastritis. Sebab aku mengadu sakit bahagian abdomen, sakit belakang hari hari sebelum tu. Demam pun antara symptom gastritis. Doctor bagi aku list ubat yang kena beli and dengan dose sekali. Kat sini memang macamtu. Jumpa doctor dulu. Then doctor bagi list ubat, suruh beli sendiri kat pharmacy bawah hospital tu.

Alhamdulillah bila dah habis ubat tu aku pulih sepenuhnya. Aku kena avoid makan pedas. Which is benda yang paling tak boleh aku buat. Haha. Okay. Tamat cerita pasal gastritis.

Sambung cerita tadi. Malam tadi, aku tidur awal. Sakit belakang. Perut tak selesa. Aku sapu minyak angin banyak banyak sebab sakit. Aku sekejap sekejap baring terlentang, mengiring ke kiri, mengiring kanan, letak bantal kat belakang. Sakit woo. Allah je yang tahu.. Aku terjaga kul 12 lebih. Lepas tu sambil tahan sakit, aku kuatkan hati menuju ke meja study and siapkan case studies biochemistry. Mata tak ngantuk. Tapi nak kena tahan sakit tu. Ya Allah.

Aku sempat jugak study anatomy. Buat soalan pastyear PRO EXAM. Sakit tak sakit. Kerja kena siap on time. Study tak boleh abaikan macamtu je. Ye dok. Heee. Sampai 1 tahap, aku tak tahan dah. Dada rasa macam. Ntah. Rasa nak muntah. Tapi aku tahan. Sebab bahagian abdomen da memang sakit. So aku fikir bila muntah nanti intra abdominal pressure akan menyebabkan bahagian abdomen aku bertambah sakit. Aku pun paksa diri tido..sebelum tido aku nangis jap. Haha. Aku nangis, first sebab sakit. 2nd, sebab teringat family kat Malaysia. Time berjauhan dengan family ni la aku asyik sakit je kat India ni. Aku nangis dalam 2 - 3 minit kot. Kejap je. Pastu aku tertido..

Sampai sini je kot ceritanya. Semoga Allah sembuhkan segala penyakit dan ringankan sakit yang aku alami ni. Kalau itu yang terbaik untukku. And and aku tak lupa juga doakan wan yang juga sedang menderita kesakitan sebab cancer. Stage 4. Cancer tu dah merebak kat lung. Now dia bernafas guna tabung oxygen. Aku tahu sakit yang dia alami lagi teruk daripada apa yang aku kena sekarang ni. Mungkin berkali kali ganda sakitnya. Semoga Allah ringankan kesakitan yang wan rasa sekarang ni. Wan dah lemah sangat dah tu. :(

Ok sampai sini je. Assalamualaikum.

Miss Ribbon.

Thursday, March 28, 2013

My Dear Diary

Assalamualaikum.

20/3/2013

Hari ni department physiology macam baik pulak. Tak tahulah kenapa. Dorang tak kedekut dengan senyuman hari ni. Suka sangat! Hehe. Oh tadi prof sudha, associate dean IMS lau tak silap, tak sure sebab tak baru lagi kan kat sini, dia turun tadi, masa lecture physiology. Beliau merupakan insan yang ditakuti dan disegani di sini. Beliau ni, sangat strict dan penuh disiplin.

Beliau jugak ada berpesan, suruh study betul-betul. Previous batch yang baru habis pro exam hari tu, daripada 39 orang, ada dalam 10 orang distinction. Dorang sikit je, sebab dorang dak a-level JPA. Kitorang yang student MARA ni ada 72 orang. Meamng ramai la, and aku tak suka sangat ramai-ramai ni sebenarnya. As for me, quality is better than quantity. Prof Sudha pulak expect kitoang untuk pecahkan record dak JPA tu. InsyaAllah lah, we are going to try our best. Sakit macamana pun course medic ni, aku percaya Allah sentiasa ada, Allah sentiasa tolong aku sepanjang aku berada dalam jalan ini.

27/3/2013
Tadi masa on my way balik dari college, aku tiba tiba rindukan suasana and budaya kat SHAMS dulu. Budaya beri salam walaupun tak kenal. I just miss those moment. Rasa tenang sangat suasana tu. How I wish i could bring back budaya tu kat sini. Bila terserempak je bagi salam, tak kira usia. Baru lah rasa ukhuwwah tu kan? :)

Oh. Tadi lect physiology ada bagitau something yang aku rasa aku patut pegang sampai bila-bila. Beliau cakap, doctors should have these 3Cs.

Compassion.
Concern.
Commitment.

Bukan setakat dah rawat then simply run away. :)

25/3/2013

Kitorang buat surprise party untuk classmate. Sangat best and meriah. Kitorang buat dengan dak-dak perempuan first batch je, sebab rumah kitorang dekat dekat and masing masing memang rapat. So, kat bawah ni ada some pictures of..hmm bukan cake. Tapi stacks of donut, then letak candles banyak banyak. Hehe. Aku and veira main keyboard lagu happy birthday. Yang lain nyanyi sama sama. Happy birthday wan irdhina nadhira!

K till here then. Enjoyyyyyy ;)
Wassalam.

Miss Ribbon ^.^





Saturday, March 16, 2013

Randomness.

Bismillah.

Assalamualaikum. Ya Allah lamanya tak hapdet belog. Seriously masa terasa macam tak cukup lak nak hapdet belog. Haha. Bajet busy je kan.


Sedar tak sedar dah almost 6 months dah aku berada kat India ni. Tengok gambar kat atas ni, aku nampak sihat dan gembira kan? Tapi dalam hati hanya Allah je yang tahu. Ada lagi another half sem untuk habis first year medic. Tak sabar rasanya. 1st year ni sangat-sangat horror. 

Aku teringat yang aku pernah masuk rumah hantu. hehe. Takde keje betul. Saja nak tengok hantu kat India ni rupa dia camane. So, aku dengan roommate dengan beraninya masuk rumah hantu, kat Mantri Mall kalau tak silap. Mula-mula masuk rumah hantu tu, ya Allah gelap sangat. Kitorang takut sangat and tak nak masuk dalam-dalam tu. Tapi unfortunately kitorang dah masuk dalam tu and orang yang jaga pintu tu dah kunci kitorang dari luar. So memang tak boleh keluar balik!! Aku siap ketuk-ketuk pintu tu sebab nak keluar. Siyes takut! Haha. Pastu dalam tu takde orang lain, ada kitorang je, sebab rumah hantu tak besar sangat, so dia kena masuk sorang-sorang. Tak boleh sekali ramai. Gelap sangat, tak nampak jalan. Roommate aku yg lead. Lepas tu aku jerit "I WANNA GO OUT,NOW!!" Tak lama lepas tu ada sorang mamat ni muncul. Tolong bawak kitorang keluar, tapi jalan keluar dia tu ada je hantu-hantu. Seram tau tak. Dah nampak je pintu keluar, kitorang lari sekuat hati sambil jerit. -.- Lega bila dah keluar. HUHH.

And aku rasa masuk je 1st year medic ni macam aku masuk dalam rumah hantu tu la, lepastu aku rasa macam ditolak tolak ke depan, orang sekeliling sangat menakutkan, pengalaman yang boleh buatkan aku mengalirkan air mata..dan yang sadisnya,aku tak boleh nak patah balik.. I don't have any other choices melainkan untuk teruskan perjalanan hidup as a medical student. 

Haritu aku baru je lepas midsem exam, masa hujung bulan february. Midsem exam okay la. Not bad. Subject untuk first year ada 3 je, so tak berat sangat. Yang beratnya cuma..module banyak la kena belajar. Setakat ni module yang dah belajar:

i) Musculoskeletal
ii)Hematopoietic
iii)Cardiovascular
iv)Respiratory
v)Gastrointestinal tract

Makin lama makin banyak benda yang kena belajar. Bukan setakat basic-basic lagi dah. Kali ni kena tahu why and how it happened, where the process occurs, what is the organ involved, anatomical position, nerve and blood supply, chemically and physiologically why and how. Berbeza masa foundation dulu. Hanya tau sikit-sikit je dah cukup untuk dapat A dalam exam, or maybe A- dah cukup ok la kot. Aku bukan genius sangat pun. Midsem punya result belum keluar lagi. Maybe tak lama lagi. Harap-harap aku dikuatkan hati untuk terima apa pun result aku nanti.

Okay lah.

Nak sambung buat logbook. Next week dah kena hantar.

Wassalam.

With love,
Miss Ribbon ;)




Friday, January 11, 2013

My Favourite Subject - Anatomy

Assalamualaikum.

Tak tahu nak tulis apa sebenarnya.

Tapi nak hapdet belog jugak, tak kira.

-.-

-
-
-
-
-
-
-
*thinking*
-
-
-
-
-
-
-
-
-
*thinking*
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Okay. Lets talk about..my favourite subjects. hehehe. Anatomy and Physiology. Paling sayang anatomy sebab sangat fun plus ada dissection which means kita boleh tengok mayat and nak pegang-pegang mayat pun boleh. Lagi satu, lecturer Anatomy semua baik-baik, sporting  and tak suka 'kurung' kitorang dalam kelas. As compare to Physiology and Biochemistry, dorang agak strict and suka 'kurung' kitorang dalam kelas selama 1 jam (usually), then bagi tajuk suruh baca, then after you have signed your attendance, you can go. yeay! 

Oh ye. For your information. Masa first year kat sini, kitorang belajar 3 subjects, by system. It means ada banyak system kena belajar untuk 3-3 subjects tu. So far,kitorang dah habis module Musculoskeletal(its a KILLER module!!) and Hematopoietic module. Why Musculoskeletal module ni aku cakap killer module, this is because kitorang belajar and kena hafal, saya ulangi, KENA HAFAL all the muscles and innervations of that muscles within less than 2 weeks! Lepas tu terus masuk minggu exam. I didn't know why I was still survive sampai harini. Hehe. Alhamdulillah. Sekarang da masuk minggu kedua untuk Cardiovascular system punya module. Sangat best, teringin jugak nak sambung pakar jadi cardiologist, tapi..tengoklah dulu nanti camane, cuz masih simpan hasrat nak jadi oncologist. :)

So, sekarang dah habis 3 module which are :
Fundamental module
Musculoskeletal module
Hematopoietic module

And tinggal lagi seminggu untuk cardiovascular module. Next week aku kena present 2 seminar, satu Physiology, satu lagi Biochemistry. Dah lama tak present sebenarnya ni, tapi insyaAllah boleh. Kena confident! :D

So far, alhamdulillah.. Aku cuba untuk consistent belajar setiap malam, walaupun banyak halangan sebenarnya, antaranya adalah game, facebook, twitter, feeling sleepy, pengaruh rakan sebaya yang suka cakap "ala rajinnya study". Haha.

Berbalik kepada tajuk yang ingin aku bincangkan tadi iaitu mengenai my favourite subject. Most febret is anatomy. Walaupun module Musculoskeletal agak membunuh, plus kena siapkan logbook masa holiday one week haritu memang siang malam siapkan logbook..tapi ada something yang aku dapat sebenarnya. Something is better than nothing kan. Okay. Untuk logbook tu sebenarnya ada contribute carry marks untuk final assessment nanti. Logbook tu mainly kena tulis lab report, lukis gambar muscles and blood vessels yang berpuluh-puluh page kena siapkan within one week. Serious rasa nak nangis tengok gambar yang kena lukis tu!

So, apa 'something' yang aku dapat tu? Ce cite sikit. 'Something' tu ialah...aku dapat tengok dan menyedari bahawa betapa teliti dan halusnya ciptaan Allah. Sekecil-kecil cell tu pun ada banyaaaaaaak function dalam badan ni, apatah lagi yang lain-lain. Bila aku lukis muscles and segala nerve + blood vessels, aku terfikir, ya Allah betapa complicatednya badan manusia ni. Ada macam-macam. Setiap muscles ada function tersendiri. Setiap muscle ada nerve yang supply to it. Sangat banyak. Sangat complicated. Tapi bagi Allah, tu semua mudah. Simple. Subhanallah.. Kalau kita perhalusi setiap ciptaan Allah satu persatu, kita mesti akan rasa susahnya complicatednya. Setiap yang Allah cipta tu ada function tersendiri. Kalau belajar pasal embryology, kan ada belajar pasal fetal development, segala stage of development tu kalau kita tengok, subhanallah..stage tu ikut flow daripada ovum and sperm, sampailah jadi organ badan yang sempurna. Comel je ikut flow dia. Subhanallah. Kuasa Allah tiada tandingannya.
"Tidakkah mereka melihat dan memikirkan bagaimana Allah mencipta makhluk-makhluk pada mulanya, kemudian Ia akan mengembalikannya (hidup semula sesudah matinya)? Sesungguhnya yang demikian itu amatlah mudah bagi Allah." [Al-Ankabut : 19]
Ayat kat atas ni, buat aku betul-betul sedar. Medic bukan sekadar ilmu dunia. Kalau kita tengok subjek Anatomy ni, kita belajar pasal sistem dalam badan kita, Physiology pulak pasal process apa yang berlaku dalam badan. Kalau kita betul-betul teliti dan hayato apa yang terkandung dalam ilmu anatomy and physiology ni, kita akan sentiasa rasa sangat amaze dengan ciptaan Allah, dan rasa curious untuk tahu lebih banyak dan lebih mendalam. Bukan sekadar exam semata-mata.

"Sesungguhnya yang demikian itu amatlah mudah bagi Allah."

Allahuakbar. Betapa kerdilnya diri ini. Penciptaan kita, kematian kita, hidup semula selepas mati, semua tu mudah bagi Allah. Subhanallah. Makin banyak aku belajar medic ni, makin terasa kerdil diri ini. :')

InsyaAllah sampai sini je. Hopefully,kita dapat betulkan niat, pilih medic sebab apa. Kalau just untuk kehidupan dunia, then that's what you will get. Tapi kalau kita niatkan untuk dunia dan akhirat, inshaAllah, Allah akan permudahkan jalan kita untuk kedua-duanya sekali. Journey as a medical student is not easy. Never easy. My physiology lecturer always remind me, medical course is not an easy course. I have to read a lot, and it requires hard work. Semoga Allah permudahkan jalan ini. Moga Allah redha. Aamiin. :)

Sekian, wassalam.


Oncologist-to-be,
Miss F



PS : Tadi lecturer anatomy lepaskan kitorang balik awal. So dapat balik pukul 3! Sayang anatomy!

PSS : Lagi sebulan nak balik Malaysia! Yahoooo! :D