Wednesday, April 27, 2011

Pengalaman interview.

Interview untuk MAINS.
Bidang medic.
Di Mesir.
Tarikh interview: 21 April 2011.
Tempat: Pejabat MAINS.

MAINS ni aku apply main-main je kot. Hehee. Tibe-tibe je dapat. Alhamdulillah. Tapi interview je, result belum tau lagi. Nak share sikit laa cara pihak MAINS interview. Boleh jadi rujukan juniors.Ok, interview start kul2, but of course kene ade kat sana before 2. Memang selalu nya dalam surat tulis kul 2, tapi start pukul 3 sebenarnya(saba je lah.) Jumlah pelajar yang ditemuduga untuk sesi petang tu ialah 4 orang(sorang laki 3 orang perempuan). Aku rasa semua pelajar-pelajar ni straight A's je.

Interview MAINS bukan personally tapi die panggil due-due orang. So, aku punye partner budak SBPI and she's really really good. Die ni adik Kak Shahira Ashwani(kebetulan kankankan?). Panel temuduga ada 5 orang. Antara soalan-soalan yang mereka tanya ialah:

1. Mak ayah keje ape?
2. Kenapa nak belajar di Mesir? Nape tak Malaysia? Malaysia lagi selesa. Mesir crowded,kemudahan tak banyak. (they tried to lemahkan semangat ktorang )
3.Cerita tentang isu semasa yang kamu tahu.
4.Kenapa nak amek medic? Dah la lame 6 tahun. Pengajian islam 4 tahun je. (they tried to make me change my decision nak amek medic)
5. Kenapa nak pegi belajar luar negara? Menghabiskan beras je.(i've to speak in arabic. kelakar!)
6. Bacakan ayat al-quran yang berkaitan dengan medic. Terangkan sekali.
7. Apa maksud solat,haji,zakat,puasa?
8. Mazhab ade berapa?And apa dia?
9. Negara kita ikut jabbariah atau qaddariah?(jawapannya sunnah wal jamaah lerr.)
10.Kalau tak dapat MAINS ni, nak buat camane?
11. Ade sikit soalan politic tapi malas nak state kat sini nanti jadi issue.
12. Suka baca suratkhabar apa? Kenapa? Kat Mesir ada newspaper english n arabic je tau.
13. Siapa nama yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan?
14. Nama Menteri Besar N9?
15. Nama penaung MAINS?

Itu lah kot antara quest nya. Sesi berlangsung selama 1 jam. Memang aku sangat enjoy this session cuz panel temuduga sporting and suka bagi jawapan. Hahaha

Interview MARA.
Bidang medic.
Apply negara UK.
Tarikh interview: 27 April 2011.
Tempat: Pejabat MARA.

Memang tragiks betullah interview mara ni. Seriously tak seperti yang aku imagine. Selama ni senior2 ditemuduga personally, tapi kali ni by group. So, aku sangat terkejut cuz aku dah prepare segala jawapan-jawapan tentang course,negara, specialise bidang apa yang aku nak. Tapi semua tu dorang tak tanya langsung. Sesi petang tu ada 8 orang. Interview dalam group. Semua group members aku budak hebat-hebat, straight A's mostly. Pelajar SHAMS ade 3 orang je dalam group tu. Aku, Fitrah and Faiz. We're given a task to build a spaghetti bridge and lastly kena letak tin sardine kat atas bridge tu.

The tragix part is, we've FAILED! Bridge tu fell down before letak tin sardine. Aku rasa sangat takut and nervous bila one of the panel cakap "So,I assumed u all failed." Nak nangis pun ade. Then kitorang bagi la back-up reasons. We've done our best. Our leader has done her job very well. Each group members cooperate well. It's our mistake that we didn't plan very well. (Banyaknya well!haaha). We tried to fix the situation tapi hakikatnya, aku still rasa menyampah dengan performance aku time interview ni. I feel like..argghh. tension. down. down sangat-sangat.

Balik rumah,aku rasa nak nangis je. Idk. I thought I've done my best sebab aku dah prepare. And now, I've to prepare untuk terima apa saja keputusan pihak MARA. Result kuar middle may. Aku taknak fikir lagi dah pasal ni. Yang aku tau, kalau aku tak dapat scholarship ni, aku akan tetap teruskan jugak cari jalan untuk sambung belajar ke luar negara. I've aimed UK as my tempat sambung belajar since Form 3. Kalau Allah izinkan, aku tetap akan ke sana jugak suatu hari nanti and if not, ada la hikmah nya tu. :)

Actually hari ni ade interview KPLSPM untuk perguruan bidang maths. But i've made this decision untuk tak pegi. Cuz xminat jadi cikgu. Then, aku trauma pegi interview . Just after interview mara semalam,aku rasa takut ,fobia,trauma n everything. Tawakkal je lah. Berserah segala-segalanya. HE knows best. Wish me luck!

All the best kawan-kawan semua.
Fifah,Farah yang amek kejuruteraan jepun,
Tim and fitrah yang amek medic..
Good luck!

Wassalam.
lurvians.



7 comments:

  1. thanks a lot dearie..:) For SharIng..MAY ALLAH BLESS..:)

    ReplyDelete
  2. wow.. tahniah.. =P
    kalau dpt MARA utk ke UK or Ireland. lagi byk interview esp for UK. apply 4 uni, kalau dpt panggilan.. 4 intrviews by people yg dari UK unis.
    apa2 pun, smoga bjaya okay..

    ReplyDelete
  3. nak tanya, partner awak masa intvw mains tu.. amira nabilah ye..?

    xpe, berdoalah semoga Allah kurniakan kita rzki..
    gud luck! :)

    ReplyDelete
  4. Farhana : ha'ah,amira nabilah dak sbpi. hehe

    ReplyDelete
  5. asssalamualaikum...tumpang tanya, susah tak interview mara? berapa lama masa temuduga?

    ReplyDelete
  6. waalaikumsalam.. ermm, susah tu tak lah susah sangat. cuz xpayah banyak cakap. saya just cakap sikit-sikit je lepas habis bina spaghetti bridge tu. masa interview dulu, ada la dalam 1 hour kot. tak lama pun. lagi pun, interview ni by group. so, wish u all the best untuk interview mara! :D

    ReplyDelete

Komeng jangan tak komeng. :)