Friday, March 18, 2011

Straight A's SPM 2010

Assalamualaikum.

Hari ni rasa cuak sangat cuz time practice kete tadi terdengar radio HOT FM announce tentang tarikh result SPM keluar. Yea, at last kua jugak berita. Lagi pun dah kuar kat suratkaba NST da pon. So ,bile nya keluar result ni?

Jeng.. jeng.. jeng..!

23rd March 2011.
Wednesday.

Bersamaan dengan hari amek test JPJ kereta. Fulamak. Memang hari yang mendebarkan betullah. Dahlah aku pernah ada history fail JPJ moto lebih daripada SEKALI. Kali ni aku taknak lah fail lagi. Menangis tak berlagu aku nanti. Bergelodak hati dan jiwaku nanti tak tertahan untuk menanggungnya seorang diri. (Apahal jiwang semacam je nih?)

Boleh bayangkan tak camane perasaan bila dapat tau result SPM and result JPJ pada hari yang sama. Fortunately, aku nye JPJ sesi 1. So pagi tu insyaALLAH lah boleh selesai. Then, terus balik umah tuka baju sekolah and rush pegi dewan ibnu abbas,smka shams. (Inilah plan aku.)
Kalau boleh, nak tau result JPJ dulu before result SPM. Takut lah bila dapat result SPM nanti, JPJ terganggu. I need to focus+concentrate and calm down masa test JPJ. Taknak ada apa-apa gangguan emosi. Cukuplah time test JPJ moto aitu aku dah cukup-cukup tertekan,nasib baik tak kacau SPM aku.

Target SPM? Hurm, entah lah. SPM is not like PMR ataupun UPSR. UPSR boleh lah target 5A sebab trial dah 5A. PMR pun lagi senang daripada trial PMR,so suka-suka je lah nak target 9A walaupun ibu aku time tu rasa tak yakin.(ciss!sabo je la.) And now, SPM. Lagilah tersangat susah daripada trial. I thought trial lagi susah,rupanya tak. SPM lagi susah. Soalan batch 2010 memang susah-susah. Ade yang tak pernah tengok pun format soalan macamtu. Rasa nak tumbuk-tumbuk je kertas soklan tu lepas tu tumis dalam kuali and then telan hidup-hidup cicah dengan sos cili jenama Aminah Hassan.

Nasib baik bukan aku je komplen, budak-budak paling top pun komplen. So, takde lah risau sangat. Ade student SBP pun merungut, soalan susah sangat,berbanding trial. Agak-agak lah kan,dengan result trial aku hanya 9A 2B,layak ke aku target straight As untuk SPM 2010??Layak ke ha? Boleh ke? Mampu ke aku menyandang gelaran 'budak straight As'? Boleh ke aku berangan jadi pelajar straight A's? Boleh ke aku simpan target yang sangat-sangat tinggi tu? Aku selalu ingatkan diri aku, SPM is not like PMR ataupun UPSR. PMR boleh berangan naik pentas sebab dapat 9A. UPSR pun same. Tapi,SPM ni lain sangat. Tak boleh suka-suka je mengharapkan result straight A's even though trial SPM punye result gempak camane pun. SPM and trial SPM are very-very different. Bagi aku, susah sangat nak imagine result SPM berbanding time imagine result PMR&UPSR dolu-dolu. Adess. +_+

Cuak+takut+risau+excited+geram+gelabah+naknanges+taksaba+bimbang dengan tarikh keramat yakni 23 MAC 2011. Tak tau lah,perasaan bercampur baur. Susah nak digambarkan. It's gettin' so complicated. 4days left. Pejam celik pejam celik, sampai lah ke tarikh tersebut. Aku hanya mampu menanti dan berdoa untuk keputusan yang cemerlang untuk SPM dan test JPJ!

"PENANTIAN SATU PENYIKSAAN"

Yang cuak menanti,
lurvians

4 comments:

  1. semoga berjaya!!! mai dtg KY!! =)

    ReplyDelete
  2. inshaAllah kak peh.result trial awk sgt2 bagus..even bdk sbp pon tak ramai yg dpt camtu(yg kte kenal n survey2 la)..i'll awlways prayer for our success!!inshaAllah.doa n tawakal je.kte lagi la takut fah..awk tau an betape down nye kte mase dpt result trial n i hope the spm result will be better..ameen

    ReplyDelete
  3. ommo?
    kau JPJ gak ari result tu?
    aku pun mengg.

    so, aku, amy, kau, piqa, aisyah.


    ommo. ramainyaaaaa.

    ReplyDelete
  4. Hee. Insya Allah :) Biiznillah.
    Kalau tak stret As pun, kita boleh jadi doktor jugak, tau! ingat tuu <3

    Jumpa di UK, atau JUST ehh, hee
    Excited jumpa org sefikrah, same cita cita, same interests ni.
    Cumanya, org tak terer addmths sgt ;D
    hikhik

    ReplyDelete

Komeng jangan tak komeng. :)