Wednesday, August 2, 2017

My First Pregnancy Journey -First Trimester-

Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah now I'm 25weeks pregnant! Syukur sangat dipermudahkan. And sekarang baru je habis 4th year MBBS, inshaAllah bulan October ni akan masuk final year MBBS. Harap harap dipermudahkan la nanti. Cuak jugak sebenarnya.

Okay, actually reason buat entry ni sebab nanti dah anak seploh nanti boleh lah baca balik entry ni dengan suami. Biasalah first pregnancy mestilah excited lebih sikit kan ecewahhh. 

Okay lets start!

Macamana boleh tau pregnant? Masa tu hujung bulan February, period lewat dua hari. And yes memang we're expecting for a good news pun start bulan 2 tu, so bila period lewat sehari my husband dah excited nak beli UPT, tapi kita cakap kat dia tunggu dulu, tunggu lewat dua hari sebabnya kadang kadang kita punya period pernah je lah lambat 2-3 hari tapi biasanya tak lebih la dari tu thats why rasa macam confident sikit nak check bila dah lewat 2 hari. Abang pun beli UPT kat pharmacy esoknya. Habis semua postingmate dia tau yg dia nak beli UPT -____- 

Dalam gambar ni, yang atas tu time lewat dua hari, yg bawah tu buat the next day tu yang nampak lagi clear double line tu. Tapi masa first time check tu abang dah confident dia kata "positive ni" walaupun nampak kabur je line tu, haha. Tapi sebabd dia dah rasa confident positive tu dia pun pegi la bagitau kawan kawan baik dia. *tepuk dahi kejap* Kita senyap dulu sebab line tu nampak kabur je so kita tak sure positive ke tak. Kite pun recheck UPT esoknya guna brand lain and yes it's positive! Abang pun mulalah projek dia menyebarkan berita baik ni kepada semua rakyat jelata. Tak sempat nak bagitau abang nak suruh diam diam dulu sebab awal lagi kan. Habis semua dah tahu dah padahal baru 2 hari lewat period. LULZ 



 


Bila dah tau UPT positive tu, mula lah start fikir bila nak jumpa doctor, nak pergi hospital mana, nak dengan doctor mana. Kita decide untuk pegi jumpa doctor OBG after 1 week. Kita pilih Baptist Hospital dengan Dr Sukanya. Kita pernah jadi student dia masa 3rd year dulu, so kita memang yakin lah dengan kepakaran beliau. Lepastu ada tanya tanya jugak senior yg dah bersalin dgn dia, dia kata Dr ni okay, baik sangat. Gittew. 

Tiba hari yang dinantikan, kita jumpa doctor buat kali pertama and buat transvaginal scan sebab awal lagi baru 5weeks masa tu, telan air liur je lah time scan tu, lulz. Bawah ni gambar first scan kita, ada gestational sac je, tak tau lagi viable ke tak selagi takde hearbeat so after 2 weeks kita datang balik untuk scan heartbeat. Kalau tak silap hearbeat start ada masa 6 weeks. Scan yang kali kedua masa 6 weeks (GA based on scan), alhamdulillah dapat dengar hearbeat baby for the first time. Rasa macam amazing sangat! :')




'

Masa first appointment dengan doctor dulu, doctor kasi folic acid 5mg, makan setiap hari to prevent neural tube defects k. And kita start morning sickness masa minggu ke 6, time tu tengah cuti 1 week memang lembiklah bedridden and dehydrated. Teruk sangat muntah muntah. Memang takde selera makan pun. Kalau makan biasanya akan muntah balik. Lepastu tengah tengah malam selalu terbangun untuk muntah. Kesian kat abang, masa kita rasa nak muntah je kita kejut abang sebab biasanya abang akan teman tiap kali muntah sebab kita jenis takut nak muntah haha, lepastu lama lama dah terbiasa dah. Kesian abang tidur tak lena, tapi nasib baik lah masa first trimester je yang teruk macamtu. And berat badan sepanjang mengandung tak naik naik sampai lah pregnant 5 bulan, baru start naik sikit sikit. Tu pun tak banyak lah. Sebab masa second trimester pun kita muntah muntah lagi, biasanya teruk masa dah petang petang / malam. Penat sangat T__T And memang depends on ubat muntah utk survive, lagi lagi kalau tengah short posting. *pengsan* Doctor kasi ubat Ondansetron masa 6 weeks, kita makan ubat tu sampai lah second trimester, tapi sekarang dah takde dah morning sickness alhamdulillah.

Masa tau pregnant tu tengah posting Primary Care tapi dah nak hujung hujung dah masa tu, antara orang yang terawal tahu of course geng mami poko (HAHA), Kak Az la yang first mamipoko tau pasal ni entah macamana dia tau kita pun tak ingat haha lepastu dia lah yang excited nak announce kat whatsapp group mami poko. Kita segan nak bagitau sendiri masa tu so kita biar je lah Kak Az announce dengan cara yang penuh dramatic. Yang paling tak menahannya, Yaya dapat tau je terus call kita and wish tahniah, sambil nangis. Tak pasal pasal kite pun ternangis sekali. Mami poko memang penuh dengan drama. Hihi. Sayang korang. Terharu sangat korang banyak bagi support, daripada awal kita masuk 3rd year dengan korang, sampai lah sepanjang kita pregnant and dah nak balik malaysia dah, korang sentiasa ada susah and senang. Korang lah sahabat dunia akhirat T___T

Image result for 280 days apps

Oh ye, masa awal awal dapat tau pregnant dulu, kita terus download apps ni kat fon. Apps 280 Days. Best sangat sebab dia akan update baby dah berapa weeks based on LMP/EDD, and then ada jugak tips and advice untuk mom and-dad-to-be, gambar gambar dia pun comel. Nanti korang boleh lah download apps ni :p Suami kita pun ada apps ni kat fon dia tapi tak tau lah dia rajin tengok ke tak hahaha


Okay lah sampai ni sahaja, nanti iolss sambung lagi. Hv a good day!

Assalamualaikum

1 comment:

  1. Yeayyyyy lappp sarang labah2..lappp habukkkk��

    ReplyDelete

Komeng jangan tak komeng. :)