Thursday, November 24, 2016

MSU-IMS Bangalore Part 2

Hai assalamualaikum hello everyone!

Sekarang nak sambung pasal MSU-IMS Bangalore Part 2!

Okay mengenai allowance, yg under MARA tiap bulan akan dapat melalui Vijaya Bank, bank local kat sini. Allowance memang lebih dari cukup, around 50k rupees. Lebih duit tu boleh saving utk bayar balik kat MARA, and boleh jgk nak saving bagi family yg memerlukan, ataupun utk travel dlm India and luar negara yg lain. Kalau tempat melancong dlm India ofkos ada banyak, Delhi, Mumbai, Agra (tempat taj mahal), Kashmir (tengok snow mmg cantikkkk sangat!), Ooty (mcm cameron highland), Kerala, Hyderabad, Manipal, Mangalore, Shimla, Manali, and banyak lagilah. Kalau luar negara yg lain kita pernah pergi Korea jer. Haha. InshaAllah taun depan target nak jalan jalan Europe ataupun Turki je pun dah cukup. InshaAllah.

Ok berbalik kepada hal IMS Bangalore tadi, masa first year and second year korang akan belajar Anatomy, Physiology, Biochemistry, Pathology, Pharmacology, Microbiology, Forensic Medicine, and yg lain lain tak ingat, ni mcm main subject utk first and second year. Then 3rd year korang akan start clinical kat hospital. Kat sini ada 2 hospital, satu Jain Hospital, lagi satu Baptist Hospital. Nanti korang akan dibahagikan kepada dua hospital ni, and sepanjang 3rd year akan ada 4 rotation iaitu Medicine, Surgery, Obstetric Gynaecology and Paediatrics. Memang best, clinical exposure kat hospital sini memang satu pengalaman yg menarik and of course lain suasana compare dgn malaysia. Apa pun semuanya berbalik kpd initiative student sendiri utk memanfaatkan segala peluang yg ada utk dapatkan pengalaman clinical sebanyak mungkin di sini.

Mengenai penginapan pulak, kat sini memang ada penempatan utk student malaysia. Ada beberapa apartment kat sini iaitu Shriram Apartment, Dwellington Apartment and Divya Apartment. Kita sekarang duk kat Dwellington Apartment. Alhamdulillah semua selesa, serba cukup, ada tv, meja makan, mesin basuh, kipas, lampu, katil, meja study. Rumah kita ada dua bilik. Kalau sewa utk rumah dua bilik : 15000 rupees. Bil letrik kita biasanya 2000 rupees sebulan, and bil internet depends kat package mana, kita biasanya bayar 1600 rupees sebulan. So semua bayaran ni bahagi dua dengan housemate. Kalau ada 4 housemate, bahagi 4. Tapi kebanyakan kat sini duduk satu bilik sorang. Nak privacy gittew.

Pasal keselamatan kat sini, alhamdulillah kita tak pernah kena apa apa kat sini, yg penting jangan keluar lewat malam, kul 10 dah kena balik rumah dah. Kat area perumahan sini ada ramai pakcik guard jaga, and memang kat sini ramai student malaysia, so kalau nak minta tolong apape senang je la.

Okay sampai sini sahaja. Apa apa pertanyaan bolehlah tanya kat comment bawah ni, or melalui fb saya (Afifah Sidek) or instagram (Afifah Sidek), kpd yg baru sampai Bangalore, and yg baru dapat tawaran ke Bangalore, all the best!!! 💪🏻❤️

No comments:

Post a Comment

Komeng jangan tak komeng. :)