Monday, December 5, 2016

Kenapa kita diutuskan ke India?



Masa lecture statistic cerita pasal random sampling method, tiba tiba teringat balik masa mula mula datang India dulu, reaksi seorang senior yg sekarang beliau dah selamat jadi HO kat Malaysia dah berkawin anak sorang, terhadap perasaan adik adik junior yg tak berapa nak matang (aku la tuh antaranya), yg rasa sedih bila dihantar ke India. Sememangnya dulu target nak sambung belajar kat UK, tp mmg Allah dah tetapkan kita jejak kaki kat India ni. Heheh. Bila sampai India awal awal dulu selalu lah memberontak, kenapa kene gi India, tak best, medic susah, doctor punya slang india tak paham, orang local sini jahat, suka menipu, suka membuang merata rata, India busuk(punya lah tak matang dulu kan).

Kakak senior tu kata,kita semua ni dah dipilih oleh Allah, secara specific, untuk berada di India. Allah pilih kita bukan secara random, bukan macam "oh rasa nak pilih dia lah hantar pi India, rasakan!" oh tak tak, sebenarnya Allah memang dah plan nak pilih kita. 'The chosen one' akak tu kata. Patut rasa special lah sebab Allah pilih kita sebab Allah kenal kita dalam dalam, Dia tahu apa yg kita perlukan, and Dia tahu sini la tempat terbaik utk kita sambung belajar, bukan atas sebab saja saja, dan tentunya bukan sia sia.

Dah lebih 4 tahun kat sini, makin lama ujian makin berat, tanggungjawab makin bertambah. Sedikit demi sedikit ujian ini mematangkan diri kita, secara tak sedar. Bila kita compare masa first year dgn sekarang, subhanallah, ujian kita yg dahulu terasa sangatlah kecil dan remeh temeh nak dibandingkan dgn ujian kita yg sekarang. Hebatkan mcmne Allah uji kita ikut tahap yg kita mampu?

Bila dah duk menepek kat India ni barulah faham tujuan hidup, dulu duk fikir study study study, straight As straight As straight As, 4flat 4flat 4flat, lau boleh nak 10flat lah semangat nya dulu. Senang cite, tujuan hidup kita dulu hanyalah utk mengejar result exam yg cemerlang gemilang dan terbilang. Bila dah sampai India, ramai insan2 yg mengingatkan hakikat kenapa kita diciptakan dan atas tujuan apa kita dihidupkan di atas muka bumi ni. Baru faham pentingnya jaga iman kita sama pentingnya dengan jaga result exam kita nak make sure kita tak gagal (lagi lagi medic ni kan punya lah takut fail, hewhew).

Betullah akak tu kata, kita ni the chosen one. Allah pilih kita, not randomly, tapi dia sendiri yg pilih atas sebab yg hanya Dia sahaja yg tahu. Bersyukurlah sebab Allah masih pandang kita, masih sudi pilih kita utk diletakkan di satu tempat yg kita tak pernah sangka akan diberi cukup banyak kebaikan dan kecukupan..:')

No comments:

Post a Comment

Komeng jangan tak komeng. :)